Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Visselblåsaren Frances Haugen gick hårt åt Facebook i senatsförhör – nu lovar kongressledamöter i USA att agera för att begränsa bolagets makt: “Tiden för när ni kan kränka våra privatliv och trakassera våra barn är slut”

Från 2021
Uppdaterad 06.10.2021 07:36.
Ljushårig kvinna klädd i mörk kostym sitter vid en mikrofon. Visselblåsaren Frances Haugen hörs i senaten om hennes tidigare arbetsgivare, Facebook.
Bildtext I slutändan är det Facebooks vd Mark Zuckerberg som bär ansvaret för bolagets val, slår Haugen fast.
Bild: AOP

Den tidigare Facebookanställda Frances Haugen skrädde inte orden när hon kritiserade bolaget i ett förhör i USA:s senat på tisdag. Facebook skadar barn, underblåser splittring och försvagar vår demokrati, menar hon.

– Bolagets ledning vet hur Facebook och Instagram kunde göras tryggare men vägrar vidta nödvändiga åtgärder eftersom de valt att prioritera astronomiska vinster framför människor, sade Haugen under förhöret.

I sin kritik upprepade Haugen poänger som hon förde fram tidigare i söndags i en intervju för CBS-programmet “60 minutes.”

37-åriga Haugen arbetade för Facebook under två år innan hon lämnade bolaget i maj i år.

Enligt Haugen har Facebook aldrig varit inställt på att bygga upp en destruktiv plattform och “gjort sitt bästa” för att gallra bort skadligt innehåll. 

Men bolagets kultur genomsyras av snedvridna incitament, där allt handlar om att få användare att återvända till plattformen, sade Haugen.

I slutändan är det Facebooks vd Mark Zuckerberg som bär ansvaret för bolagets val, slog hon fast.

– Det finns ingen annan som håller Mark ansvarig än han själv.

Senatorer stämde in i Haugens kritik: “Det är uppenbart att Facebook prioriterar vinster framför barnens och användarnas välmående”

Problem som hänför sig till Facebooks och de övriga sociala mediejättarnas makt har i allt kraftigare debatterats de senaste åren, både i och utanför USA.

Men hittills har åtgärderna för att begränsa makten lyst med sin frånvaro.

Vid tisdagens förhör mötte Haugens budskap genklang hos både demokrater och republikaner, som signalerade att kongressen bör agera.

– Facebooks svar på Facebooks destruktiva inflytande verkar alltid vara att vi behöver mer Facebook - vilket betyder mer smärta och mer pengar för Facebook, sade demokraten Richard Blumenthal.

I förgrunden en ljushårig kvinnas huvud bakifrån och i bakgrunden till vänster en kvinna och till höger en man som båda tittar mot den första kvinnan. Frances Haugen hörs i senaten om Facebook.
Bildtext Frances Haugen i senatsförhör om Facebook. Senatorerna Marsha Blackburn och Richard Blumenthal lyssnar.
Bild: /All Over Press

Den republikanska senatorn Marsha Blackburn anklagade Facebook för att blunda för barn under 13 år som använder plattformen.

– Det är uppenbart att Facebook prioriterar vinster framför barnens och användarnas välmående.

– Tiden för när ni kan kränka våra privatliv och trakassera våra barn är slut. Kongressen kommer att agera, sade demokratsenatorn Edward Markey.

Tisdagen gav ännu inga svar på hur eller när kongressen kommer att gå vidare i ärendet.

En grundläggande fråga är på vilket sätt Facebooks, Instagrams och andra plattformars verksamhet kan begränsas utan inskränkningar i yttrandefriheten.

Medan utfrågningen av Frances Haugen pågick i senaten försvarade sig Facebooks talespersoner på Twitter, bland annat genom att påstå att Haugen inte direkt arbetade med vissa av de frågor som hon utfrågades om.

Mark Zuckerberg avfärdar kritik och lovar mer fokus på unga användare: "Vi kommer att föra en ingående diskussion om hur sociala medier påverkar unga människor"

På tisdag kväll försvarade sig också Facebooks vd och grundare Mark Zuckerberg i ett längre Facebookinlägg.

Enligt Zuckerberg är trygghet, välmående och mental hälsa viktiga frågor för bolaget. De senaste dagarnas rapportering reflekterar inte Facebooks värderingar, skriver han.

– Om vi inte brydde oss om att bekämpa skadligt innehåll, varför skulle vi anställa fler människor än något annat bolag inom samma bransch som brinner för just det här uppdraget, frågar Zuckerberg.

Zuckerberg avfärdar också kritiken om att bolaget skulle prioritera vinster framom trygghet och välmående och skriver att han funderat mycket på hur Facebooks innehåll ska vara tryggt för barn.

– Vi kommer att ha en ingående diskussion om hur sociala medier påverkar unga människor, skriver Zuckerberg och lovar också att bolaget ska idka mer forskning och att den ska göras tillgänglig för publiken.

Mark Zuckerberg.
Bildtext Facebooks vd Mark Zuckerberg försvarade sig mot kritiken på tisdagen.
Bild: EPA/LISA HORNAK

Artikeln är uppdaterad den 5.10.2021 kl 05.16 med kommentarer från Facebooks vd Mark Zuckerberg.

Diskussion om artikeln