Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu börjar Vasa sjukvårdsdistrikt vaccinera mot säsongsinfluensan: "Jag tror många vill ta sprutan i år också"

Från 2021
Heikki Kaukoranta
Bildtext Heikki Kaukoranta.
Bild: Yle/Anna Ruda

Ifjol tog influensavaccinet slut på många håll då efterfrågan var så stor. Även i år kommer intresset att vara stort, tror Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta. Nu är man dock bättre förberedd och får in fler doser.

Det är höstförkylningarnas tid, något som många fått känna på under de senaste veckorna. Småningom landstiger också den allvarligare säsongsinfluensan och nu rekommenderas de som hör till riskgrupp att vaccinera sig mot den.

Vasa stads ledande överläkare Heikki Kaukoranta säger att erfarenheten från ifjol är att väldigt många upplever det som klokt att ta influensavaccinet.

– Jag tror att många vill ta sprutan också i år, inte minst eftersom coronaläget är som det är.

Influensan är tuff i sig och det man enligt Kaukoranta verkligen vill undgå är att drabbas av influensa och corona samtidigt.

Många finländare får influensavaccinet gratis.

Hit hör vårdpersonal, personer över 65 år, barn under 7 år, personer som inleder militärtjänst och personer som på grund av någon sjukdom eller behandling hör till riskgrupp.

Kaukoranta påpekar ändå att det gjorts ändringar i vaccinprogrammet: Vaccinet ges inte längre avgiftsfritt till den närmaste kretsen runt en person som hör till riskgrupp.

– Det här är största skillnaden jämfört med förra året, att familjen kring en riskgruppspatient inte får vaccinet gratis.

Massvaccinering i slutet av månaden

Nu ligger vaccineringen mot influensan i startgroparna berättar Kaukoranta.

– Vi vet att de första doserna har kommit till landet och delats ut via sjukvårdsdistriktets läkemedelscentral till kommunerna. I Vasa stad har vi börjat vaccinera klienter på äldreboenden.

Inom kort, då man får in mer vaccin, klarnar det exakt när man kan inleda vaccineringen av alla dem som är berättigade till en dos.

– Jag skulle tro att det blir i slutet av oktober och under första halvan av november vi kan utföra massvaccinationerna här i Vasa.

Och hurdan är tillgången på vaccin i år, ifjol tog ju vaccinerna slut på många håll?

– Ja, det var verkligen jättebesvärligt det som hände förra året. I år har vi ett lite större antal vacciner, jag vet att vissa privata företag också via sina egna kanaler har tagit in mer vaccin. Så jag tror att situationen blir bättre i år.

För den som inte hör till någon av grupperna som ges vaccinet gratis men som ändå vill skydda sig mot säsongsinfluensan gäller enligt Kaukoranta att kontakta läkare på egen hälsovårdscentral eller att vända sig till den privata sidan. Efter att läkaren skrivit ut recept på vaccin kan samma instans även utföra vaccineringen.

Skulle du rekommendera att man tar vaccinet också om man är grundfrisk?

– Det måste man avgöra själv enligt sin egen situation. Om det i närkretsen finns någon person med exempelvis cancer eller någon kronisk sjukdom så kan det absolut vara vettigt att ta vaccin på egen bekostnad.

Diskussion om artikeln