Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Västländer kräver Ryssland på svar om förgiftningen av Navalnyj – Ryssland har tio dagar på sig att besvara frågorna

Från 2021
Uppdaterad 06.10.2021 13:28.
Aleksej Navalnyj visade segertecknet under en rättegång i Moskva i februari i år. Han har suttit fängslad sen i januari, då han återvände till Ryssland från Tyskland.
Bildtext Aleksej Navalnyj visade segertecknet under en rättegång i Moskva i februari i år. Han har suttit fängslad sen i januari, då han återvände till Ryssland från Tyskland.
Bild: AFP / Lehtikuva

45 västländer, med USA i spetsen, kräver att Ryssland besvarar en rad frågor angående förgiftningen av den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj. Frågorna överlämnades till Ryssland via Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW. Enligt västliga slutsatser blev Navalnyj förgiftad med nervgiftet novitjok i Sibirien i augusti i fjol.

Frågorna till Ryssland överlämnades alltså i Haag, vid högkvarteret för Organisationen för förbud mot kemiska vapen, OPCW. Enligt USA:s utrikesministerium skedde det i samband med att OPCW:s verkställande råd var samlat där.

Frågorna presenterades i enlighet med konventionen om förbud mot kemiska vapen (CWC) och OPCW:s regelverk.

Det dödliga nervgiftet novitjok betecknas som ett kemiskt stridsmedel. Västländerna vill att Ryssland redogör i detalj för vad Ryssland "gjort för att utreda användningen av det kemiska stridsmedlet inom landets gränser".

Väst vill också ha en förklaring till att Ryssland har förhalat OPCW-inspektörernas tilltänkta besök i landet. OPCW har begärt att få komma och utreda novitjok-misstankarna.

Ryssland kallar det hela för "en aggressiv västlig propagandakampanj"

Enligt OPCW:s regler har Ryssland nu tio dagar på sig att besvara de här frågorna. Om de ryska svaren anses vara bristfälliga kan det begäras ytterligare förklaringar och så har OPCW rätt att skicka en grupp experter för att utreda frågan.

I slutändan riskerar Ryssland att förlora sin rösträtt i OPCW. Det hände Syrien i april.

Också OPCW har bekräftat att det hittades spår av nervgiftet novitjok i blod- och urinprover som togs på Navalnyj då han vårdades i Tyskland efter förgiftningen.

Rysslands ambassad i Washington konstaterade på tisdagen att man "noterat" de "ogrundade" amerikanska beskyllningarna och ambassaden upprepade tidigare ryska ståndpunkter i den här frågan.

Ambassaden beskriver hela fallet som del av "en aggressiv propagandakampanj" maskinerad av väst och av ryska medier med västliga anknytningar.

Ryssland vidhåller att man gjort sig av med sina kemiska stridsmedel och att man följer konventionen om förbud mot kemiska vapen.

Källor: AFP, Tass, Yle