Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HUS beräkningar: Prislappen för coronavård av ovaccinerade upp till 1 miljard euro de kommande åren

Från 2021
Uppdaterad 06.10.2021 13:26.
En sjukskötare i skyddsutrustning står vid en sjukhussäng där en coronapatient ligger.
Bildtext De ovaccinerade coronapatienterna tar resurser från den övriga specialsjukvården. HUS rapporterar att kostnaderna kommer fortsätta öka.
Bild: /All Over Press

Beräkningar vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt (HUS) visar att de ovaccinerade coronapatienterna kommer kosta samhället stort de kommande åren. HUS säger att det betyder mindre resurser för övriga specialsjukvården.

Sjukvårdsdistriktets beräkningar bygger på hypotesen att varje ovaccinerad person förr eller senare kommer insjukna i covid-19, en del av dem så allvarligt att de behöver sjukhusvård.

Genomsnittskostnaden för behandling av coronapatienter vid HUS är 16 338 euro.

"Vi uppskattar att kostnaden för sjukhusbehandling av coronasmittade, ovaccinerade finländare kommer vara drygt en miljard euro. Enligt våra beräkningar, baserat på vaccinationstäckningen, kommer nästan 64 000 personer ännu behöva sjukhusvård för covid-19 under de kommande åren. Prislappen kommer bli mindre om vaccinationstäckningen blir bredare eller om ett läkemedel som underlättar sjukdomen kommer ut på marknaden", säger HUS t.f. verkställande direktör Markku Mäkijärvi i ett pressmeddelande.

Beräkningarna baserar sig bland annat på ålder: Exempelvis är risken för en person under 20 år att insjukna så allvarligt att sjukhusvård behövs 0,5 procent. För över 70-åringar är samma siffra 30 procent.

"Vården behöver mer resurser för att behandla andra än patienter som insjuknat i en sjukdom som kunde ha förebyggts med vaccin"

I HUS beräkningar exkluderar man kostnader för korta sjukskrivningar, efterbesök till polikliniker, behandlingar av långvariga coronasymtom, pensioner, bördan på primärvården och förseningar i behandlingar av andra sjukdomar.

Med andra ord kan de totala kostnaderna för coronavården bli ännu dyrare för samhället.

"Även om kostnaderna inte blir lika höga som beräknat, är kostnaderna för postcovid enorma och de tas någon annanstans ifrån om inte vården får mer resurser. Specialsjukvården behöver mer resurser för att behandla andra än patienter som insjuknat i en sjukdom som kunde ha förebyggts med ett fungerande och säkert vaccin, säger Mäkijärvi.

Markku Mäkijärvi tittar uppåt mot sidan. Solen skiner honom i ansiktet och han kisar lite.
Bildtext Markku Mäkijärvi vid HUS säger att specialsjukvården behöver mer resurser för att vårda andra än coronapatienter.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Mäkijärvi konstaterar att man måste utöka intensivvårdskapaciteten.

"Om coronapatienter de kommande åren fortsätter vara en konstant börda på hälso- och sjukvården är det viktitg att öka intensivvårdskapaciteten för att behandla andra än coronapatienter. Det här är långsamt och dyrt, men det arbetet måste komma i gång nu så att vi inte hamnar i en situation där man inte kan garantera ett smidigt vårdflöde för andra patienter", säger Mäkijärvi.

Behovet av sjukvård för covid-19 ökar

Samtidigt rapporterar Institutet för hälsa och välfärd på onsdagen att behovet av coronasjukhusvård fortsätter att öka.

145 människor vårdas på sjukhus för covid-19 för tillfället – av dem får 33 intensivvård. Intensivvårdspatienterna har blivit fem fler sedan i måndags.

72 procent, eller 3,52 miljoner, av alla över 12 år i Finland har fått två doser av coronavaccinet. 84 procent har fått en vaccindos.

Under de senaste två veckorna har det bekräftats över 6 800 nya fall av covid-19 – också där har det skett en ökning jämfört med föregående tvåveckorsperiod.

Artikeln uppdaterades 6.10.2021 klockan 12.22 med uppgifter om hur många som vårdas på sjukhus för covid-19 för tillfället samt klockan 13.26 om hur många som vaccinerats.