Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Högt uppsatta HUS-direktörer eller en uppstickare? Nu avgörs vem som blir HUS nya vd

Från 2021
Uppdaterad 07.10.2021 12:12.
Tre män.
Bildtext Blir HUS nya vd (från vänster) Markku Mäkijärvi, Jari Petäjä eller Matti Bergendahl?
Bild: Mårten Lampén / Yle, Matti Myller / Yle, Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt

Torsdag den 7 oktober samlas Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt HUS fullmäktige för att besluta om vem som blir HUS nya vd. Valet står mellan Markku Mäkijärvi, Jari Petäjä och Matti Bergendahl. Styrelsen föreslår Bergendahl.

Anledningen till att HUS får ny vd är att den tidigare vd:n, Juha Tuominen, gick i sjukpension den 5 juli. Det här eftersom han lider av sjukdomen multipel skleros MS.

Det har Tuominen redan gjort i flera decennier men nu har hans sjukdom blivit värre och därför behövde han avgå, bara knappa två år efter att han tillträdde i augusti 2018.

Samlingspartisterna stöder Bergendahl

Sjukvårdsdistriktet fick in 13 vd-ansökningar. Sju av de sökande intervjuades och fyra fick en personlig utvärdering. Till slut valdes tre kandidater ut: Markku Mäkijärvi, Jari Petäjä och Matti Bergendahl.

På HUS styrelsemöte den 20 september, ledde behandlingen om vem som ska bli ny vd till en omröstning. Björn Månsson (SFP) föreslog Mäkijärvi, med stöd av Pirkko Letto (SDP).

Alla styrelsens samlingspartister och universitetsrepresentanter röstade för Bergendahl. Bland ledamöterna från De Gröna röstade två för Bergendahl och en för Mäkijärvi. Omröstningen slutade 11–6, till Bergendahls fördel.

I styrelsen har alla ledamöter en röst var men i fullmäktige fördelar sig rösterna enligt varje kommuns finansieringsandel.

Det betyder att Helsingfors och andra stora kommuners politiker har störst andel av rösterna. Samlingspartiet står för sammanlagt 30 procent av rösterna, SDP för 27 procent och De Gröna för 23 procent. Resten av rösterna fördelas mellan de mindre politiska grupperna och universitetet.

Petäjä stöddes av styrelsen 2018 men ratades av fullmäktige

Valet av ny vd kommer i en kritisk period.

Coronapandemin upptar fortfarande en stor del av arbetet inom HUS och dessutom står social- och hälsovårdsreformen för dörren. Välfärdsområdesvalet går av stapeln den 23 januari 2022 och det betyder att HUS nya vd kommer behöva genomföra en stor organisationsreform.

I det senaste vd-valet, 2018, fanns det kandidater både inom och utanför HUS. Den gången föreslog styrelsen Jari Petäjä, som redan då jobbade på HUS, men fullmäktige ändrade beslutet och valet föll på Juha Tuominen, som kom från den privata vårdkoncernen Terveystalo.

Frågan är hur fullmäktige resonerar i det här valet. Kommer de lägga större vikt på tidigare erfarenhet från HUS eller från den privata sektorn?

Det som är gemensamt med det här valets tre kandidater är att de alla har erfarenhet av att jobba med universitetssjukhus. Alla tre har också en doktorsexamen i medicin.

Mäkijärvi vikarierar nu vd:n

Markku Mäkijärvi jobbar normalt som chefsöverläkare på HUS men just nu vikarierar han Juha Tuominen som vd. Det har han, enligt SDP:s fullmäktigegrupps ordförande Marja Anttila, gjort bra. Hon tycker Mäkijärvi är det bästa alternativet till vd, speciellt eftersom HUS just nu står inför stora utmaningar i och med coronapandemin, vårdreformen och personalbrist.

– Mäkijärvi har en god samarbetsförmåga och är en bra personaldirektör, säger Anttila till Helsingin Sanomat 24.9.

Jari Petäjä vikarierar å sin sida Mäkijärvi som cheföverläkare just nu. Normalt jobbar han som HUS verksamhetsdirektör för sjukvård för barn och unga.

"Ifall han skulle lämna oss i det här skedet kan det få stora följder"

Matti Bergendahl, som är den kandidat HUS styrelse föreslår till vd, är docent vid Åbo universitet och specialist inom pediatrik. Sedan januari 2020 jobbar han som direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt. Enligt Niklas Guseff (SFP), som sitter i sjukvårdsdistriktets styrelse, har Bergendahl gjort bra ifrån sig under sin tid som direktör.

– Ifall han skulle lämna oss i det här skedet kan det få stora följder, säger Guseff till Svenska Yle 21.9.

Bergendahls tid på Mehiläinen skandalomsusad

Det som skiljer Bergendahl från de två andra kandidaterna är hans erfarenhet från den privata sektorn.

Tidigare har han varit vd inom fastighetsbranschen, för Realia Group -koncernen, samt för den privata vårdkoncernen Mehiläinen. Därmed har han haft ett tydligt ekonomiansvar i olika företag. Det kan betraktas som en styrka i och med vårdreformen.

Samtidigt kan Bergendahls bakgrund inom den privata sektorn också minska förtroendet för honom. Han var nämligen vd för Mehiläinen under de år bolaget fälldes för skattefiffel. Redan 2011, innan Mehiläinen fälldes, avsteg Bergendahl vd-posten och blev vice direktör.

Det här beslutet motiverade Mehiläinen med all den negativa publicitet bolaget i det skedet redan hade fått.

Under början av 2010-talet fick Mehiläinen mycket kritik för att ha kringgått beskattning. Bergendahl nekade till all kritik och sa att bolaget verkat inom lagstiftningen.

2018 konstaterade förvaltningsrätten ändå att bolagets skatteplanering inte var vattentät på alla områden.

Bergendahl har ändå inte personligen blivit dömd för något brott.

Diskussion om artikeln