Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Yles partimätning: Jämn kamp om första plats mellan SDP och Samlingspartiet

Partimätning
Bildtext Samlingspartiet har det största stödet i Yles senaste partimätning.

Nästan jämnt skägg i täten och små förändringar överlag. Så kan man sammanfatta resultatet i Yles senaste partimätning. Den största enskilda förändringen är att De Gröna har tappat en procentenhet, främst till Vänsterförbundet.

Enligt Yles senaste partimätning får Samlingspartiet 20,9 procents stöd medan SDP kravlar sig upp till 19,3 procent.

– I tre mätningar har resultaten varit stabila och felmarginalen är två procentenheter. Samlingspartiet och SDP har befäst ställningarna i täten och Sannfinländarna har parkerat stadigt på tredje plats, säger Tuomo Turja på Taloustutkimus.

Det här bekräftar en längre trend som visar att det är de två rivalerna till vänster och höger om mittenstrecket som sannolikt kämpar om statsministerposten, medan Sannfinländarna inte riktigt lyckas utmana dem.

Bytet av ordförande från Jussi Halla-aho till Riikka Purra har inte heller gett något uppsving åt Sannfinländarna

– Det här var nu den andra mätningen efter ordförandebytet och effekten har varken varit negativ eller positiv för väljarstödet, säger Turja.

Gröna nedåt

Trots att förändringarna är små kan man spåra De grönas trubbel till en ganska exakt tidpunkt.

– De har tappat sedan vecka 38, det vill säga mitten av september.

Det var i mitten av september som De gröna krävde legalisering av cannabis. Rösterna verkar ha läckt vänsterut till Vänsterförbundet.

Turja, som gjort partimätningar för Taloustutkimus i tio år, säger att det är skandaler och uppståndelse kring partier eller enskilda politiker som brukar ändra på väljarbeteende. Men också där finns det skillnader på hur långvarig effekt en skandal har.

– När Ilkka Kanerva avgick som utrikesminister år 2008 påverkade det Samlingspartiets stöd i två mätningar. Större skiften har skett i samband med valfinansieringsskandalen 2008 och efter eurokrisen. Då gick Sannfinländarna framåt på allvar.

Diskussion om artikeln