Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Norrena & Frantz: “Jag är trött på att vara en presentmaskin utan att någonsin få något tillbaka”

Från 2021
Uppdaterad 09.10.2021 07:46.
Grimaserande blond kvinna med famnen full av inslagna gåvor
Bild: © 2012 Jan Mika

Är du trött på att vara den som firar andras födelsedagar, svensexor, babyshowers och nya fina lägenheter utan att få något tillbaka? 

Tydligen är ganska många av er det för Relationspodden Norrena & Frantz fick in många brev som osade av frustration och nedstämdhet över att som singel bli utanför i sociala sammanhang. 

Då man i åratal osjälviskt firat andras milstolpar, kommit dragandes med inflyttningspresenter, bockat av tallrikar på gåvolistan och satt förmögenheter på andras bröllop kan det kännas otacksamt.

Som singel blir man lätt utanför då ens vänner skaffar familj och lämnar en utanför babybubblan.

Men kan man fira ändå? Det kan man hur bra som helst! Åtminstone om man får tro poddens brevskrivare.

Nedan publicerar vi en del av berättelserna, flera hör du i podden. 

Skilsmässokalas och bästis-hippa

30:30

Känner mig som en presentmaskin

Jag börjar känna mig som en presentmaskin av allas firande.

Särskilt tycker jag att babyshowers är lite onödiga, ifall det sedan förväntas att man ska komma på dopet och köpa present även till det.

Jag skulle gärna vilja fira t.ex min födelsedag lite extra men känns jobbigt att ordna stort eftersom jag inte tycker om att ordna fest, och att blanda ihop olika kompisgäng. 

Men jag skulle uppskatta om det ordnades fest eller annat program för min skull, utan någon orsak.

Kvinna, 29

Firar separationen med champagne varje år

Nu är jag redan så gammal så jag sällan omfattas av inledningsriterna, men jag firade faktiskt min separation i hela 10 år. 

Varje årsdag köpte jag äkta champagne och något annat gott och firade att jag kom ur relationen. 

Hade ingen fest för andra, men de gånger jag gjorde inlägg på sociala medier var det många som gillade och hurrade, så det kändes festligt iallafall. 

Pia 56

Glad kvinna skålar med vin på en strand.
Bildtext "Skål för mig asså!
Bild: www.luciancoman.com

Känns ensamt

Lever ensam och känner mig väldigt bortglömd. Har varit på två kompisars bröllop och min kusins ensam. Inte speciellt roligt de flesta kom i par och det kändes ensamt.

Skulle gärna bli ihågkommen på mina födelsedagar, åtminstone ett sms kan man väl skicka. Med dagens teknik är det lätt att komma ihåg saker.

Har kommit ifrån mina så kallade vänner sedan de bildat familj, blivit sambo eller gift sig. En kopp kaffe eller en promenad någon gång skulle vara roligt, men nej. 

Jag behöver inte presenter men gärna tid och ett samtal ibland. Tycker man borde prata mycket mera om ensamhet, som är ett stort problem för många. 

Ensam 43

Kvinna i profil framför fönster
Bildtext Känns surt att aldrig bli firad tillbaka.
Bild: Marjan Apostolovic

Skulle gärna gå på fest, men blir aldrig bjuden!

Jag blir inte längre bjuden någonstans, utom på fester med många gäster, dit så att säga "alla" är bjudna. 

När jag ibland försynt för saken på tal säger mina vänner att det inte är bara mig de inte bjuder in, utan de träffar ingen alls på grund av småbarnsåren, men Facebook vittnar om att de visst umgås med folk. 

Jag fortsätter bjuda in och folk kommer gärna, men själv är jag uträknad.

Kvinna 44

Man kan fira en massa annat som singel! 

Tycker det är härligt att man firar sig själv eller sitt liv även som singel! Är kanske dålig på det själv, men har varit på ett antal fester i den vägen. 

En kompis slog t.ex. till med en riktigt stor fest när hon blev klar med sina studier, eftersom hon var singel och kände att ett bröllop inte tycks finnas på programmet under de närmaste åren. 

En annan god vän ordnade en skilsmässofest (=erobileet) när hennes skilsmässa trädde i kraft och den otrogna ex-mannen och det traumatiska uppbrottet äntligen var ett gånget kapitel.

Jag skulle hoppas att allt fler skulle fira sig själva, sin frihet, att man köpt en ny skitsnygg klänning eller att man fyller något så "oviktigt" som fast 32 - alla skäl är tillräckligt bra!

Daniela 30+

Ung kvinna som viftar med händerna i luften i glädjeyra.
Bildtext "Fira även små saker!", skriver Daniela 30+
Bild: Nicolas Menijes Crego

Diskussion om artikeln