Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland inleder utredning efter läckta tortyrvideor från fängelser – skenheligt, tycker aktivistgrupp bakom läckan

Från 2021
Bild på ingången till ett ryskt fängelse.
Bildtext Den misstänkta våldtäkten och tortyren av mannen på fängelsesjukhuset ska ha skett inom de här murarna, på fängelset i staden Saratov i sydvästra Ryssland.
Bild: Steve Turner / AOP

I Ryssland har videor läckts där fångar ses torteras i landets fängelser. Efter att en video där en man våldtogs med en pinne på ett fängelsesjukhus publicerades på en hemsida som upprätthålls av aktivister, lovar myndigheterna nu att utreda den misstänkta tortyren.

Klippet på mannen som våldtas fastbunden i en sjukhussäng är ett av över 1 000 klipp som läckts från Rysslands fängelsesystem.

Det handlar om antitortyrprojektet Gulagu.net som genom källor inom det ryska fängelsesystemet kommit över material som visar hur fångar torteras i landets fängelser.

Det var i måndags som videon på mannen som torterades på fängelsesjukhuset i staden Saratov laddades upp på sajten.

Antitortyrprojektet kommer att publicera mer material inom de kommande dagarna, uppger man.

"Vår belarusiske Snowden"

Vladimir Osechkin leder projektet, och i en intervju för nyhetsbyrån AFP uppger han att man fått videon och flera till av en belarusisk man som avtjänat ett straff i fängelset i staden Saratov.

Den belarusiska mannen frigavs i februari och har sedan mars skickat in klipp där fångar torteras.

– Vi kallar honom vår belarusiske Snowden. Det är första gången som människorättsorganisationer kommit över så här mycket information som bevisar den systematiska tortyren i Ryssland, säger Osechkin.

Rysslands federala fängelsemyndighetet (FSIN) meddelade i tisdags att ärendet ska utredas, och uppgav att tjänstemän från Moskva har skickats till Saratov för att se om filmklippets innehåll kan bekräftas.

Rysslands federala utredningsmyndighet som utreder samtliga allvarliga brott i landet har också inlett en utredning om "våldsamma handlingar av sexuell natur", där maxstraffet är tio års fängelse.

Kreml: Skäl till utredning om materialet är äkta

Också Kreml är medveten om videon, enligt president Vladimir Putins talesperson Dmitrij Peskov.

- Ifall materialen visar sig vara äkta, finns det självfallet orsak att inleda en seriös undersökning. Först måste vi ändå se till att i lugn och ro utreda ifall klippen är äkta.

Senare samma dag avgick chefen för fängelsemyndighetens avdelning i Saratov, enligt källor till nyhetsbyrån Interfax.

Kremls talesman Dmitrij Peskov ler mot kameran.
Bildtext Dmitrij Peskov är president Putins talesperson.
Bild: Shamil Zhumatov / EPA

Aktivistgruppen: "Skenheligt av de ryska myndigheterna"

Aktivistgruppen beskyller ändå de ryska myndigheterna för att göra allt de kan för att täcka upp för de övergrepp som pågår i landets fängelser.

– De ryska myndigheterna är skenheliga och gör allt de kan för att ta avstånd från den tortyr som sker på löpande band, men bandet är skapat av fängelsemyndigheten och säkerhetstjänsten, sa Osechkin.

Enligt Osechkin kommer aktivistgruppen nu att överlåta filerna till Europarådet och FN.

Människorättsorganisationer har regelbundet vittnat om utbredd tortyr, förödmjukelse och misshandel av fångar i de ryska fängelserna.

Källor: AFP, Reuters