Vattentäta kängor och varma utebyxor är vad dagispersonal i Karis vill köpa allra först – politiker i Raseborg röstade om klädpeng
Personalen inom småbarnspedagogiken i Raseborg ska få en klädpeng på 100 euro per år. Det föreslår bildningsnämnden stadsstyrelsen. Pengar till yrkeskläder är något de flesta som jobbar på daghem och inom familjedagvården har efterlyst redan länge.
Det är en blåsig oktobermorgon i Karis och några enstaka regndroppar börjar redan falla ner. Utanför daghemmet Karusellen i Karis står barnskötare inom småbarnspedagogik Malin Ahlblad-Österberg klädd i en tunn, vadderad höstjacka. Den är hennes egen. Inne i dagiset har hon varmare ytterkläder och också regnkläder, kängor och gummistövlar. De här kläderna är hennes privata som hon använder både hemma och på jobbet.
Malin Ahlblad-Österberg hoppas att politikerna i Raseborg går med på en klädpeng på 100 euro per år. Den summan skulle täcka en del av vad hon lägger ut på kläder som används på jobbet.
– Arbetsgivaren förutsätter att vi ska stå ute i ur och skur varje dag och det gör vi gärna med barnen. Våra kläder slits, vi betalar dem med våra egna pengar, vår lön är inte så jättehög och så släpar vi kläderna av och an mellan hem och jobb eftersom de är våra egna, säger Malin Ahlblad-Österberg.
Också Marika Kullberg, lärare inom småbarnpedagogik på daghemmet Labyrinten i Karis, hör till den stora majoritet av anställda inom småbarnspedagogiken i Raseborg som önskar att arbetsgivaren ska komma emot med en klädpeng.
– Alla vill vi gå omkring i bekväma kläder och därför köper vi hem kläder som vi tycker om. Vi kan ju kanske inte riktigt tänka oss att vi alla skulle använda samma galonkläder på daghemmet. Vi ser alla olika ut, säker Marika Kullberg.
Utgifterna varierar från år till år
Om personalen på daghemmen och inom familjedagvården beviljas en klädpeng så tänker Malin Ahlblad-Österberg köpa ett par varma utebyxor till vintern.
Marika Kullberg köpte senast ett par vattentäta kängor. Dit har den eventuellt kommande klädpengen redan gått, plus lite till.
Marika Kullberg har räknat ut att hon köpte rock och byxor som hon använder på jobbet och kängor, som hon tog bort halva priset för eftersom hon delvis också använder dem privat, för 280 euro.
Malin Ahlblad-Österberg säger att det brukar gå ungefär 200 till 250 euro per år till kläder och skor som går att ha på dagis.
Båda säger att summorna är svåra att uppskatta eftersom behovet av nya kläder varierar lite från år till år.
"Personalen ska må bra när de är ute"
Riikka Jääskeläinen tycker det skulle vara jättebra med en klädpeng till utekläder. Hon är daghemsföreståndare för både Karusellen och Labyrinten i Karis.
– Alla använder ändå sina egna innekläder, men det finns krav i småbarnsplanen hur mycket vi ska vara ute och vilka rekommendationerna är. Då önskar jag att min personal skulle ha det bra när de är ute med barnen.
Här kan du lyssna på intervjun med daghemspersonal i Karis. Artikeln fortsätter efter ljudklippet.

Dagispersonal i Karis vill köpa vattentäta kängor och varma utebyxor om de får klädpeng av av Raseborgs stad
Klädpengen går vidare till stadsstyrelsen
Tillbaka till beslutsfattarna, det vill säga politikerna.
Bildningsnämnden i Raseborg anser alltså att personalen på daghem och inom familjedagvården ska få en klädpeng på 100 euro per år. Nämnden går därmed emot personalsektionens utlåtande. Sektionen föreslog tidigare den här hösten att nämnden inte ska ersätta dagispersonalen för deras arbetskläder.
Helt enig var bildningsnämnden inte utan det krävdes en omröstning. Det var Dan Johansson (SFP) som föreslog att staden ska betala klädpengen.
I omröstningen röstade Sven Holmberg (SFP) och Maj-Britt Malmén (SFP) emot medan Maria Kuikka (Saml), Isabella Alén (SFP), Emilia Holmström (SDP), Dan Johansson (SFP), Seppo Lintuluoto (SDP), Otto Långvik (SFP), Cynthia Moed-Ring (Gröna) och Riitta Vallin (SDP) röstade för klädpengen.
Frågan om klädpengen går nu vidare till stadsstyrelsen.
Raseborg har i dag en ordinarie personal på cirka 226 som arbetar i barngrupperna. Det betyder att klädpengen skulle kosta staden runt 22 600 euro per år.
"Ingen annan grupp som ska vara ute i sådana förhållanden och som inte skulle ges de här kläderna"
Frågan om yrkeskläder till personalen inom småbarnspedagogiken kom upp i samband med en fullmäktigemotion i våras med Anita Westerholm (SFP) som första undertecknare.
I motionen föreslogs att Raseborgs stad ska förse personalen inom småbarnspedagogiken med ändamålsenliga yrkeskläder, alternativt kompenseras för vad det kostar att köpa kläderna. Vidare yrkade motionärerna på att personalen inom småbarnspedagogiken ska få vara delaktiga i beslutsfattandet.
– Det finns inget krav på skyddskläder och man kräver inte heller enhetliga arbetskläder. Det är inte lagstadgat, men jag hittar ingen annan grupp som ska vara ute i sådana här förhållanden och som inte skulle ges de här pengarna, säger Anita Westerholm.
Anita Westerholm är stadsstyrelseordförande i Raseborg och hon är också ordförande för Svenska kvinnoförbundet.
Kvinnoförbundet har på riksnivå förespråkat yrkeskläder för personal inom småbarnspedagogiken.
Här kan du lyssna på intervjun med Anita Westerholm. Artikeln fortsätter efter det.

Stadsstyrelseordföranden Anita Westerholm vill att dagispersonal i Raseborg ska få klädpeng
Klädpeng har betalats tidigare
Klädpeng till personal inom småbarnspedagogik är inget nytt. Barnskötarna och familjedagvårdarna fick tidigare en klädpeng, men pengen togs bort från arbetskollektivavtalet för flera år sedan.
Kommunerna har väldigt varierande praxis kring utbetalning av klädpeng; en del arbetsgivare betalar en engångsersättning per år, en del betalar en ersättning varje månad. Enligt en utredning gjord av vårdfacket Tehy får cirka åtta procent av medlemmarna ersättning för arbetskläder.