Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Explosionen i Göteborg: Misstänkta bombmannen har hittats död i vattnet

Bränder i ett flervåningshus i Göteborg
Bildtext Explosionen inträffade i Annedal i Göteborg.

Den medelåldersman som misstänktes ligga bakom explosionen i ett flervåningshus i Göteborg förra veckan har hittats död vid Stenpiren i Göteborg, bekräftar åklagarmyndigheten i Sverige.

Myndigheterna larmades om drunkningen på onsdagsförmiddagen.

– Det är skönt att han nu är hittad – även om vi hade hoppats att han skulle vara vid liv. Vi förstår att det faktum att sökandet dragit ut på tiden har skapat oro bland allmänheten. Nu fortsätter utredningsarbetet för att få en klarare bild av händelseförloppet och orsakerna till explosionen, säger polisens kommenderingschef Anders Börjesson.

Kroppen är identifierad och anhöriga är underrättade. Polisen misstänker inget brott kopplat till dödsfallet.

Internationellt efterlyst

55-åringen var häktad i sin frånvaro och också internationellt efterlyst. Han misstänktes för mordförsök och grov allmänfarlig ödeläggelse med anledning av den kraftiga explosion som skakade Göteborg förra veckan.

En eller flera bränder uppstod i bostadshuset i samband med explosionen. Flera hundra personer evakuerades och ungefär 20 personer fördes till sjukhus.

Förundersökningen om försök till mord och grov allmänfarlig ödeläggelse fortsätter, meddelar åklagarmyndigheten.

– Förundersökningen mot den misstänkte mannen kommer läggas ner, men förundersökningen i övrigt kommer fortsätta för att fastställa orsaken till explosionen och utreda om det finns andra gärningsmän, uppger kammaråklagare Maria Thorell.

Ett vräkningsbesked misstänktes ligga som grund för dådet. Bombmannen skulle vräkas från sin bostad samma dag och hade även varit i flera tvister med myndigheter.

Aftonbladet var först med nyheten.

Källa: Åklagarmyndigheten