Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige och Danmark slutar vaccinera unga med Modernas vaccin på grund av risk för hjärtmuskelinflammation – besked om Finlands linje väntas på torsdag

Uppdaterad 06.10.2021 21:02.
Ung vuxen man vaccineras mot coronavirus av en sköterska.
Bildtext Speciellt unga män löper en förhöjd risk för att drabbas av hjärtmuskelinflammation några veckor efter den andra dosen av Modernas vaccin. Enligt Folkhälsomyndighet är risken att drabbas trots allt ändå mycket liten.

Folkhälsomyndigheterna i Sverige och Danmark har beslutat att pausa användningen av Modernas coronavaccin för personer som är födda 1991 eller senare. Enligt myndigheterna löper speciellt unga män som tagit vaccinet en ökad risk för för hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation. Norge rekommenderar å sin sida att unga män i stället tar Pfizer-vaccinet.

Den ökade risken syns inom fyra veckor efter den andra vaccindosen, främst under de två första veckorna efter vaccinationstillfället. För den enskilda individen är risken att drabbas av inflammation i hjärtat ändå mycket liten.

Hjärtmuskelinflammation och hjärtsäcksinflammation går vanligen över av sig självt, men Folkhälsomyndigheten påminner om att symptomen ska bedömas av läkare.

– Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på, säger stadsepidemiologen Anders Tegnell.

För personer födda år 1991 eller senare rekommenderas istället Pfizers vaccin. Beslutet gäller fram till den 1 december 2021.

De i åldersgruppen som redan fått en dos av Modernas vaccin kommer för tillfället inte att erbjudas en andra Modernados. Det rör sig om cirka 81 000 personer.

Den danska Sundhedsstyrelsen fattade i dag ett liknande beslut om att inte använda Moderna för unga personer.

Folkhälsoinstitutet i Norge gick å sin sida ut med en uppmaning till män under 30 år att överväga vaccinet från Pfizer.

Mera information om Finlands linje på torsdag

I Finland har experter från Institutet för hälsa och välfärd (THL), läkemedelsövervakaren Fimea och social- och hälsovårdsministeriet så sent som i dag diskuterat läget, och de forskningsresultat som finns.

Finländska myndighter har ändå inte fattat nya beslut eller ändrat på vaccinrekommendationerna.

– Finlands linje i frågan granskas och förhoppningsvis kan vi informera mera om saken imorgon säger, Hanna Nohynek, överläkare på THL.

Enligt Nohynek har myndigheterna i Finland gjort liknande observationer om Modernas vaccin som de svenska myndigheterna. Hon understryker ändå att den här typens biverkningar är mycket sällsynta.

I september rekommenderade Institutet för hälsa och välfärd att under 30-åriga män avstår från en eventuell tredje vaccindos på grund av den förhöjda risken för hjärtmuskelinflammation.

6.10 klockan 21:02: Artikeln uppdaterad med uppgiften om Norges rekommendation.