Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tysklands nya regering tar form: Gröna och liberaler beredda att samarbeta med socialdemokrater – men åsiktsskillnaderna är stora

Från 2021
Uppdaterad 07.10.2021 06:14.
Valplakat med tyska politikerna Annalena Baerbock, Olaf Scholz och Armin Laschet.
Bildtext De tyska grönas ledare Annalena Baerbock (t.v.) signalerar beredskap att förhandla med socialdemokraternas Olaf Scholz. Tidigare maktpartiet CDU:s Armin Laschet verkar få finna sig i att hamna i skuggan.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Tyskland börjar det nu klarna vilka partier som eventuellt sitter med i den kommande regeringen. Såväl de tyska liberalerna som de gröna har meddelat att de är beredda att gå in för regeringssonderingar med socialdemokraterna och deras förbundskanslerkandidat Olaf Scholz.

– Efter de första diskussionerna har vi bestämt oss för att de nu är bäst att fortsätta samtalen med socialdemokraterna och liberalerna, säger de grönas Annalena Baerbock.

I något som närmast har beskrivits som snabbdejtning partierna emellan har man under den gångna veckan träffats i varierande sammansättningar för att diskutera vad som överhuvudtaget är möjligt och i så fall tillsammans med vem.

Det här har man gjort med tanke på att det är rätt omaka partier som nu borde samarbeta och då eventuella kommande regeringsförhandlingar förutspås bli mycket svåra.

Gröna utesluter inte kristdemokraterna

Trots att man från grönt håll ser de bästa förutsättningarna att fortsätta sonderingarna med socialdemokrater och liberaler, kommer man ändå samtidigt med en varning.

 – Inget är än så länge klappat och klart. Mycket är helt öppet och åsiktsskillnaderna är stora, säger den gröne partichefen Robert Habeck och man utesluter inte helt att det i fortsättningen ännu kan komma till samtal också med kristdemokraterna.

– Också vi kan tänka oss att gå med i en regering tillsammans med kristdemokraterna, säger liberalernas partiledare Christian Lindner.

Laschet nästan uträknad

Kristdemokraterna, under ledning av kanslerkandidaten Armin Laschet, är ändå redan nu nästan avskrivna med tanke på att leda Tysklands nästa regering.

Laschets mål att bilda en regering under kristdemokratisk ledning kan i praktiken endast uppnås i fall av att de fortsatta samtalen ledda av socialdemokraterna i något skede strandar.

Med tanke på det kaos som just nu råder bland de tyska kristdemokraterna är det också oklart om det bland de gröna och liberalerna längre ens finns någon större vilja att förhandla med CDU-chefen Laschet.

"Kära kristdemokrater, det suger"

Liberalerna, som egentligen hellre skulle samarbeta med Laschets CDU och bayerska CSU, har man från kristdemokraternas sida också lyckats reta upp genom att från de första samtalen läcka ut information till medierna.

– Vi har under veckoslutet fört tre samtal. Från två av dem har vi inte hört ett pip, från ett går informationen direkt ut till medierna. Det är något man noterar, kära kristdemokrater, och det suger, skriver FDP-förhandlaren Johannes Vogel på Twitter.

Efter det katastrofala valnederlaget den 26 september är kristdemokraterna i en svår kris och man räknar allmänt med att Laschets dagar som partichef är mer eller mindre räknade.

Från de egna leden höjs allt ljudligare krav på förnyelse, samtidigt som många partiprofiler börjar göra sig klara för en ny kamp om ordförandeskapet inom partiet.

Allra senast på den dag då det står klart att Laschet inte blir Tysklands nästa förbundskansler, börjar också nedräkningen för honom som CDU-chef.