Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Rattfylleristen i Pedersöre dömdes till sju månaders fängelse – inget mordförsök enligt tingsrätten

Från 2021
domarklubba
Bildtext Mannen dömdes på åtta av tio åtalspunkter.

Den man som i juli körde berusad mot en civilklädd polis i Pedersöre dömdes av Österbottens tingsrätt till sju månaders ovillkorligt fängelse. Mannen dömdes på åtta av tio åtalspunkter, bland annat för grovt rattfylleri och grovt äventyrande av trafiksäkerheten.

Den allvarligaste åtalspunkten – försök till mord – förkastades. Tingsrätten bedömde att det inte fanns tillräckligt med bevis för att mannen hade som avsikt att döda polisen.

Mannen hade en alkoholhalt på 2,49 promille i blodet vid händelsen.

Polisen försökte hindra mannen

Enligt målsägandenas berättelser hade polisen, som inte var i tjänst vid händelsen, träffat mannen när han satt i sin bil utanför en butik i Pedersöre. De kände varandra sedan tidigare.

Polisen märkte att mannen var berusad och försökte muntligen hindra honom från att köra iväg. Därefter körde polisen i väg i sin egen bil.

När polisen märkte att mannen ändå körde i väg stannade han sin bil, steg ur och visade stopptecken. Enligt åklagaren svängde den berusade mannen sin bil mot polisen, som försökte gå ur vägen först mot den ena sidan av vägen och sedan mot den andra.

Polisen hoppade över ett dike och sprang ut på en åker för att inte bli påkörd. Den berusade mannen körde vidare längs vägen i hög hastighet.

Dömd flera gånger tidigare

Enligt mannen själv kände han inte igen polisen vid sidan av vägen och hade aldrig för avsikt att köra på honom. Enligt sin egen berättelse skruvade han på bilradion och kom därför över till mitten av vägen. När han märkte det blev han tvungen att parera först mot höger och sedan mot vänster.

Tingsrätten bedömde att det inte var säkert att mannen verkligen hade försökt köra på polisen och förkastade därför åtalspunkten. Även åtalspunkten om att mannen hade orsakat fara för polisens familj som befann sig i bilen förkastades.

Förutom händelsen i Pedersöre i juli stod mannen även åtalad för flera andra brott, bland annat misshandel och straffbart bruk av narkotika.

Mannen har även tidigare dömts till ovillkorliga fängelsestraff. Domen kan överklagas till Vasa hovrätt.