Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stora Enso och Pappersförbundet överens om eget avtal

Uppdaterad 06.10.2021 17:21.
Stora Ensos fabrikområde.
Bildtext En av Stora Ensos pappersfabriker.

Det nya avtalet mellan Stora Enso och Pappersförbundet innehåller lönepåslag på ungefär 1,9 procent de första två åren, och ungefär 0,9 procent det tredje året. Det innehåller också längre föräldraledigheter. Både arbetsgivar- och arbetstagarsidan är nöjda med avtalet.

Skogsbolaget Stora Enso och Pappersförbundet har kommit överens om ett företagsspecifikt kollektivavtal.

Den nuvarande avtalsperioden inom skogsbranschen tar för de flesta slut i början av nästa år. Det nya avtalet gäller från och med januari till april 2024. Det innehåller lönespåslag på ungefär 1,9 procent de första två åren, och ungefär 0,9 procent det tredje året.

Avtalet innehåller också förändringar när det gäller hur den egna personalen kan användas, och ger möjligheter till att använda utomstående arbetskraft för vissa arbetsuppgifter. I det nya avtalet är föräldraledigheterna längre än tidigare.

Enligt Stora Ensos Finlandschef Seppo Parvi innebär avtalet ett viktigt steg i utvecklingen av arbetslivet i Finland och skapar en ny avtalskultur.

Pappersförbundets ordförande Petri Vanhala berömmer arbetsgivarsidans förhandlare.

– De var professionella och skapade god atmosfär, säger han.

Stora Ensos förhandlingar med andra fackförbund fortsätter på ett konstruktivt sätt, säger bolaget. Målet är att nå avtal med alla berörda fackförbund innan de nuvarande avtalen löper ut efter årsskiftet.

Det var i fjol som Skogsindustrin meddelade att man inte längre är med och förhandlar om centrala inkomstavtal utan förhandlar med enskilda företag var för sig.

Tidigare år brukade Teknologiindustrin vara först ut med ett kollektivavtal och sätta ramar för den allmänna linjen. Men också Teknologiindustrin meddelade i våras att man inte längre förhandlar om riksomfattande kollektivavtal, och höstens förhandlingar har kört ihop sig innan de ens har kommit i gång på allvar.

Diskussion om artikeln