Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Nya bibliotekarier i Ingå vill sporra barn att läsa mera – Degerbybarn tipsar om hur man gör!

Från 2021
Dag Bahér, Casper Malmsten, Birna Hampf, Lovisa Lindbom, Alma Lindholm. Rudi Viljanen sitter vid ett bord i biblioteket i Degerby skola.
Bildtext Dag Bahér, Casper Malmsten, Birna Hampf, Lovisa Lindbom, Alma Lindholm och Rudi Viljanen gillar alla att läsa - åtminstone ibland. De vet också hur man får barn att läsa mera.
Bild: Maria Wasström/Yle

Många saker konkurrerar om barns fritid och då kan det hända att läsningen får en allt svagare ställning i deras liv. Forskare betonar ändå att barn och unga som läser har stor nytta av det också senare i livet.

Ingå bibliotek har fått två nya bibliotekarier. Den ena är bibliotekschef Pia Rahikainen och den andra är barnbibliotekarie Paula Roselius. Båda två har senast jobbat vid Kyrkslätts huvudbibliotek.

– Det känns som att det finns en positiv arbetsglädje här i Ingå, säger Rahikainen.

Pia Rahikainen och Paula Rahikainen på biblioteket i Ingå.
Bildtext Bibliotekschef Pia Rahikainen och barnbibliotekarie Paula Roselius är nya förmågor på Ingå bibliotek.
Bild: Maria Wasström/Yle

Rahikainen lyfter fram att biblioteket gärna satsar på samarbete med skolor och jobbar med barn och unga och deras läsintresse. Det är något som barnbibliotekarie Paula Roselius kommer att hålla i trådarna för:

– Det handlar mycket om att ha kontakt med skolor och daghem och jobba med barnen och läsningen. Dessutom sköter jag barnboksanskaffningar och kundservice.

Fortgående arbete

Paula Roselius vet att det ibland krävs både uppfinningsrikedom, uppmuntran och enträget arbete att lyckas inspirera barn att läsa böcker när det finns så mycket annat att välja mellan.

– Tävlan om fritiden är helt annan än tidigare. I dag finns det snabbare och enklare sätt att få den hisnande känslan av andra världar. Läsning kräver koncentration och det kan finnas en viss tröskel att ta sig över jämfört med spel och olika plattformar som finns i dag, säger hon.

Till föräldrar och andra vuxna som önskar att barnen läste mer hälsar hon att det gäller att själv läsa och vara inspirerad av böcker och på det sättet föra inspirationen vidare.

– Det är absolut jättefint att man läser i skolan, men jag tänker också att läsning inte endast ska kopplas ihop med skola och prestation utan också lustläsning är jätteviktigt, påminner Roselius.

Skolbarnen tipsar

Birna Hampf
Bildtext Birna Hampf läser mycket och oftast för att det är roligt. Ibland skriver hon också egna fantasyböcker.

I Degerby skola i Ingå satsar man mycket på läsning, berättar skolans prorektor Helena Fagerholm.

Hon undervisar själv en sexa och högläser för tillfället boken Mördarens apa av Jakob Wegelius.

Eleverna läser också själva böcker, ibland av fri vilja och ibland också lite på grund av att någon vuxen bett dem göra det. Ändå vet de nog att långt ifrån alla barn tycker det är roligt att läsa och istället hellre väljer att hänga på telefonen eller andra skärmar.

Dag Bahér Casper Malmsten i Degerby skolas bibliotek.
Bildtext Nioåriga Dag Bahér och tioåriga Casper Malmsten läser gärna böcker, men ibland är det roligare att spela på telefonen.
Bild: Maria Wasström/Yle

– Man kan ge tips om bra böcker till kompisar, säger Casper Malmsten.

– Man ska börja så tidigt som möjligt att motivera barnen att läsa, råder Birna Hampf.

Här nedan kan du höra mer om elevernas läsvanor – och få fler fyndiga och lite okonventionella tips hur man får barn att läsa mera.

Diskussion om artikeln