Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ytterligare en korruptionsskandal i Österrike: Polisen slog till mot regeringspartiet ÖVP:s kansli

Från 2021
Itävallan liittokansleri Sebastian Kurtz
Bildtext Förbundskansler Sebastian Kurz och hans närmaste medarbetare misstänks ha använt skattemedel för att gynna det egna partiet och Kurz själv..
Bild: Christian Bruna / EPA

I eftersvallet av Ibiza-skandalen och misstänkt politisk kohandel kring det delvis statliga spelbolaget Novomatic, briserade i Österrike ytterligare en politisk skandal på onsdagen. Riksåklagaren gjorde husrannsakningar på flera orter, och förbundskansler Sebastian Kurz misstänks åter för brott.

Utredare slog till mot förbundskanslerns kansli, regeringspartiet ÖVP:s kansli, finansministeriet och ett mediehus för att säkra bevismaterial.

Husrannsakningarna riktade sig mot bland andra förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) närmaste medarbetare, såsom hans presstalesperson, medierådgivare och chefstrateg.

Ekobrottsåklagarmyndigheten WKStA (Wirtschafts- und Korruptionsstaatsanwaltschaft) bekräftade på onsdag eftermiddag brottsmisstankarna mot förbundskansler Sebastian Kurz och nio andra personer.

Brottsmisstankarna rör förskingring samt givande och tagande av muta.

Skattemedel för politiska syften

I utredningshandlingar som har läckt till lokala medier ska Kurz ha varit delaktig i ett upplägg med mediekoncernen Österreich. Enligt riksåklagaren ska Kurz, som då var utrikesminister, från april 2016 ha bidragit till att bekosta tidningsannonser med skattemedel för att i utbyte få inflytande över redaktionellt innehåll.

Det redaktionella innehållet i fråga ska främst ha handlat om opinionsmätningar, vars tidpunkt, frågeställning och utvärdering ska ha påverkats av Kurz stab.

Konkret ska mätningar som tjänade partiet ÖVP:s intressen ha debiterats till finansministeriet genom skenräkningar, som gav vid handen att mätningarna var del av undersökningar vid ministeriet.

Riksåklagaren slår ett flertal gånger fast att opinionsmätningarna och publiceringen av dem "uteslutande tjänade partipolitiska syften". Enligt åklagaren ska mätningarna ha skett på uppdrag av Kurz till finansministeriets dåvarande generalsekreterare Thomas Schmid.

ÖVP slår ifrån sig, men har förstört dokument

Mediekoncernen Österreich slår ifrån sig och säger att det inte funnits någon överenskommelse om enkäter i utbyte mot annonsintäkter. Enligt Österreich handar det om ett "stort missförstånd".

Förbundskansler Kurz dementerar anklagelserna till rundradiobolaget ORF och säger att det "även denna gång handlar om konstruerade anklagelser", och syftar på de ovan nämnda skandalerna.

Trots dementierna nu verkar ändå partiet ha förberett sig på en husrannsakan.

Rykten om en förestående razzia hade redan florerat i flera dagar och ÖVP:s vicegeneralsekreterare Gaby Schwarz hade på förhand sagt att ett tillslag skulle vara politisk teater för att skada partiet.

Vid en presskonferens förra veckan sa Schwarz dessutom att partiet börjat förstöra alla uppgifter man inte är lagligt förpliktigad till att spara.

– Det finns inget kvar. Det finns heller inget att finna, för det finns faktiskt inget, sa Schwarz då.

Regeringskris att vänta?

De nya brottsmisstankarna kommer orsaka ännu mera friktion mellan koalitionspartierna ÖVP och De gröna, som under deras gemensamma styre ständigt sagt att endast en "ren politik" gäller.

I oppositionen ser man brottsmisstankarna som en bekräftelse på korruption i Kurz närmaste krets, och kräver honom på svar.

– Vi kommer ansöka om en separat session i parlamentet. Sebastian Kurz måste ge svar åt allmänheten. Det här är tunga anklagelser, säger socialdemokraternas ordförande Pamela Rendi-Wagner.

Herbert Kickl från FPÖ, koalitionsmedlem i Kurz förra regering, kräver också att Kurz ställs till svars i parlamentet och hotar med ett misstroendeförklaring om Kurz inte själv avgår.

Källor: ORF, BR24, Die Presse