Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Piffen och Pargas stad förhandlar om ekonomiskt stöd – drömmen om att spela i division 1 är stark men kräver förutom vilja också en hel del pengar

Från 2021
Uppdaterad 07.10.2021 10:33.
Flera spelare fajtas om bollen.
Bildtext Så här kan det igen se ut om Piffen avancerar till Ettan för då får man möta EIF både borta och hemma.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Att spela fotboll i division ett kräver en hel del av idrottsföreningarna och det vet Pargas IF som nu har chansen att avancera från Tvåan. För att lyckas krävs professionalitet och hårt arbete säger sportchef Peter Haglund i Ekenäs idrottsförening, som redan i sju år har spelat i division ett.

– För oss var det nog en mycket stor omställning att gå från spel i division två till spel i division ett, säger Haglund. Vi var helt enkelt inte förberedda på vad som egentligen krävdes av föreningen och laget och insåg inte hur stort det egentligen är att spela på en högre nivå.

Enligt Haglund var de första tre åren tuffa och det tog tid innan laget och föreningen lyckades etablera sig i division ett.

– Nu har vi spelat i Ettan i sju år och har lyckats etablera vår verksamhet men nog var det något av en chock då vi inledde i division ett för både oss i laget som för föreningen, säger Haglund.

Porträttbild på Peter Haglund.
Bildtext Att satsa hårt och sköta klubben som proffs hjälper mycket då laget avancerar säger EIF:s sportchef Peter Haglund.
Bild: Patric Westerlund / Yle

Haglund betonar att det krävs mycket professionalitet av laget men också av föreningen för att verksamheten ska fungera i division ett. Förutom att Bollförbundet ställer höga krav på lagen som är med så krävs det en organisation som vet vad man håller på med och vart man är på väg.

– Varje match i division ett är hård oavsett vem du spelar mot och inget kommer gratis så varje poäng är en kamp, säger Haglund. Vistelsen i de högra serierna blir kortvarig om föreningen inte på allvar är med från första början.

Höga krav på föreningen och lagen

För att kunna ansöka om en licens för att spela i division ett krävs det att lagen fyller de krav som Bollförbundet har. Dels ska spelplanen uppfylla de kriterier som ställs och underlaget man exempelvis spelar på ska hålla världsklass.

– Vi hade som tur var ett stort stöd inom föreningen och av anhängarna men också av Raseborgs stad, säger Haglund. Säsongen 2014 fick vi bygga om hela Centrumplan i Ekenäs för att nå de krav som Bollförbundet ställde på oss och våra utrymmen.

Bildtext Ett ansiktslyft av Pajbacka planen där bland annat läktarna behöver moderniseras kan krävas då Piffen spelar i division 1.
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

Bland annat kräver spel i division ett att det finns belysning på planen och att det är möjligt att televisera eller filma matcherna. Mycket av detta saknas på Pajbacka som är Piffens hemmaplan.

– Vi har en arbetsgrupp som nu går igenom de krav som vi måste uppfylla som förening och arrangör för att kunna spela i division ett men det är vår målsättning att kunna ansöka om en licens, säger fotbollssektionens ordförande Petra Furu inom Pargas Idrottsförening. Men det räcker inte att vi inom föreningen vill och är redo att axla ansvaret utan det krävs också ekonomiska muskler för att avancera.

Förhandlar nu med Pargas stad om ekonomiskt stöd

För att kunna modernisera och ge Pajbacka i Pargas det ansiktslyft som spel i division ett kräver har Piffens representanter träffat representanter vid Pargas stad och gått igenom vad det krävs då man avancerar.

Stefan Strömborg står med armarna i kors.
Bildtext För Piffens lagledare Stefan Strömborg är siktet inställt på ett spel i division ett men alla pusselbitar ska falla på plats.
Bild: Patric Westerlund / Yle

– Bollförbundet kan ge dispens på vissa saker och vi behöver inte omedelbart uppfylla alla krav men det som krävs är en långsiktig plan för hur vi tänker genomföra de förändringar som krävs, säger Furu. Och där kommer staden in och vi hoppas naturligtvis att staden vill satsa på laget och föreningen.

Tidpunkten för ett avancemang är inte den bästa med tanke på stadens ekonomiska läge betonar stadsdirektör Patrik Nygrén då Yle Åboland tar kontakt. Skolcenterprojektet hotar att svälla och bli dyrare än förväntat och det försvårar stadens möjligheter att skjuta till pengar.

Många dyra investeringar

– Vi är mycket glada att Piffen har lyckats spela så här bra och är så här nära ett avancemang till Ettan och det betyder mycket för Pargas och hela regionen, säger Nygrén. Vi har diskuterat med föreningen och ska härnäst träffa Bollförbundet för att gå igenom vad det krävs för ett avancemang då det gäller satsningar på Pajbacka som staden äger.

patrick nygŕen med ljus träbakgrund
Bildtext Stadsdirektör Patrik Nygrén vill tro att staden kan stöda Piffen men stadens ekonomiska läge är ansträngt för tillfället.
Bild: Yle/Jasmine Nedergård

Investeringsbudgeten är så gott som fylld de kommande åren men Nygrén lovar försöka hitta de pengar som krävs för att möjliggöra ett avancemang.

– Det kanske inte är möjligt att fylla alla krav och göra allt med en gång men ifall vi kan investera och satsa på lång sikt så försöker vi naturligtvis hjälpa till så gott det går, säger Nygrén.

Diskussion om artikeln