Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Federal domare i USA satte tillfälligt stopp för Texas stränga abortlag: “Lagen har allvarligt skadat kvinnors rätt att göra abort”

Uppdaterad 07.10.2021 08:04.
Abortförespråkare demonstrerar i Austin mot Texas stränga abortlag.
Bildtext Demonstration mot Texas abortlag i Austin förra lördagen, den 2 oktober.

En federal domare har på onsdagen temporärt stoppat Texas stränga abortlag. Lagen har väckt kraftigt motstånd runtom i USA.

Beslutet kommer efter att justitieministeriet förra månaden stämde Texas efter att lagen införts, med motiveringen att lagen strider mot konstitutionen och riskerar att utgöra ett farligt prejudikat.

Lagen, som går under namnet SB8, har väckt starkt motstånd bland de som förespråkar rätten till abort. Förra veckoslutet ordnades omfattande demonstrationer mot lagen på flera håll i USA.

Texas lag förbjuder alla aborter efter att hjärtaktivitet hos fostret kan identifieras. Det brukar inträffa vid ungefär sex veckors graviditet. 

Lagen gör inte heller undantag för fall där graviditeten är en följd av våldtäkt eller incest.

Lagen tillåter vanliga medborgare att stämma vem som helst som “hjälper eller stöder” aborter. Därtill belönas angivare med 10 000 dollar om de vinner ett rättsfall som följer på stämningen.

"Texas visste att lagen strider mot konstitutionen"

Den federala domaren Robert Pitman ställde sig på justitieministeriets sida i sitt avgörande på onsdagen, där han konstaterade att rätten till abort är väl etablerad i konstitutionen.

– Trots att delstaten (Texas) visste att avskaffandet av denna rättighet kraftigt skulle strida mot konstitutionen så gjorde man exakt det, skrev Pitman.

Pitman konstaterar också att lagen redan haft “förödande följder.”

– Lagen SB8 har allvarligt skadat kvinnors möjlighet att utöva sin grundlagsenliga rätt att göra abort i delstaten.

– Den här domstolen kommer inte att acceptera en enda dag till där denna viktiga rättighet berövas, konstaterar Pitman i avgörandet.

Det är tillsvidare oklart vilka konsekvenserna Pitmans beslut blir på längre sikt.

Högsta domstolen tar upp Mississippis abortlag

USA:s högsta domstol kommer i början av december att behandla ett rättsfall från Mississippi.

Fallet gäller en lag som Mississippi tagit i bruk och som förbjuder aborter efter den 15:e graviditetsveckan.

Högsta domstolens beslut i frågan innebära att konstitutionens nuvarande tolkning av abortlagstiftningen från 1973 omprövas.

Det historiska beslutet i fallet Roe mot Wade år 1973 har hittills garanterat kvinnor rätten till abort i konstitutionen.

Källor: NPR, Hill.