Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst ett tjugotal döda och hundratals skadade i jordbävning i Pakistan

Människor väntade utanför sjukhuset i Harnai på torsdag morgon. Harnai ligger nära skalvets epicentrum i den pakistanska provinsen Baluchistan.
Bildtext Människor väntade utanför sjukhuset i Harnai på torsdag morgon. Harnai ligger nära skalvets epicentrum i den pakistanska provinsen Baluchistan. Bilden är en skärmdump från en Reuters-video.

Sydvästra Pakistan skakades av ett rätt kraftigt och ytligt skalv tidigt på torsdag morgon. Minst 20 personer omkom och över 200 skadades i den värst drabbade, bergiga regionen öster om Quetta.

Räddningsarbetare uppger att en stor del av de dödade och skadade i skalvet är kvinnor och barn som hamnat under fallande väggar och tak i de enkla lerhusen som rasat samman.

Skalvet hade sitt epicentrum nära staden Harnai, ett hundratal kilometer öster om Quetta, i provinsen Baluchistan. Det hade en magnitud på 5,7 enligt USA:s geologiska myndighet USGS och inträffade på cirka 20 kilometers djup.

Räddningsarbetet har försvårats av att det saknas ordentliga vägar, elektricitet och mobilnät i den svårast drabbade, svårtillgängliga bergiga regionen. Den ström som fanns försvann i samband med skalvet.

Provinsmyndigheter lovade redan tidigt på morgonen att skicka helikoptrar för att evakuera de svårast skadade.

Pakistan ligger i ett område där de indiska och eurasiatiska litosfärplattorna möts och rör sig mot varandra. Landet har drabbats av flera svåra skalv. I oktober 2005 omkom över 73 000 människor huvudsakligen i den del av Kashmir som kontrolleras av Pakistan.

Källor: AFP, Reuter