Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Aronia ger färg och fyllighet till maten – testa fylld kyckling med aronia och bacon

En portion med aroniamarinerade kyckling

Överraska med en riktig färgbomb i köket. Aronia höjer smakerna med sin fylliga karaktär. Här bjuder bärodlarna Gallina och Jan-Ole Sandås på en saftig kyckling med det hälsosamma höstbäret.

Många tänker på aronia som ett lite beskt och strävt bär. Men om aronia får mogna tillräckligt länge på hösten och får en frostknäpp blir bäret sötare. Musten man får av aronia är fyllig och intensiv med tanniner som för tankarna till rödvin.

Bärodlarna Gallina och Jan-Ole Sandås är pionjärer inom aroniaodling i Finland. Utöver odlingarna har de också ett musteri där de pressar sina bär. Här bjuder de på en fruktig kyckling med lite chilihetta där aronia får spela huvudrollen tillsammans med en enkel aroniagelé.  

Aroniamarinerade kyckling på ett serveringsfat

Aroniamarinerade kyckling med inspiration av Uffe’s kitchen

Det här behöver du:

400 g kycklingfilé

1 msk aroniapulver

1 msk plommonmos

1 msk sambal oelek

1 tsk curry

150 g bacon

2-3 vitlöksklyftor

3 st små purjolökar, grovt skuren

1 dl grädde

oliver

Marinad:

1,5 dl aroniamust

0,5 dl soya

Gör så här:

  1. Blanda ihop aroniapulver, plommonmos, sambal oelek och lite curry till en slät kryddpasta.

  2. Skär upp snitt i kyckligfilén och fyll snitten med kryddmassan.

  3. Blanda aroniamusten med soya.

  4. Linda in kryddade kycklingfiléer i bacon, lägg dem i marinaden och låt dra en stund. 

  5. Stek sedan kycklingen tills ytan är lite knaprig och placera i smörad ugnsform. 

  6. Häll över marinaden, oliver, grovt skuren vitlök och purjolök. Slå i grädden. 

  7. Stek i ugnen på 200 grader i 30 minuter och servera till kokt potatis och grönsallad.

Aroniagelé i ett glas på ett bord

Aroniagelé

Det här behöver du:

1 l aroniamust

0,5 l äppelmust

1,5 kg syltsocker

Gör så här:

Mät upp alla ingredienser i en kastrull och koka i 10 minuter. Häll upp den heta gelén i rena varma burkar. Låt svalna och stelna i ett dygn.

Gelén passar utmärkt som tillbehör till olika rätter samt till ostbricka med aroniamust som alkoholfritt alternativ till vin.

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln