Hoppa till huvudinnehåll

Mat och dryck

Lila lyxiga rawbollar till helgmyset – aroniabollar passar både till mellanmål och kalasfika

Ett bord som är dukat med ett kakfat med lila aroniabollar.
Bildtext Aroniabollar passar så väl till efterrätt som till mellanmål.

Aronia ger färg och god smak i olika bakverk. I de här havrebollarna bevaras det mesta av de goda vitaminerna och antioxidanterna i det hälsosamma bäret.

Aronia är ett bär som vi använder ganska lite, fast det är smakrikt, hälsosamt och lättplockat. Bäret är som godast sent på hösten när det hunnit få en köldknäpp.

Bärodlarna Gallina och Jan-Ole Sandås är pionjärer inom aroniaodling i Finland. Utöver odlingarna har de också ett musteri där de pressar sina bär. Här bjuder de på ett enkelt recept på aroniabollar som passar de flesta dieter.

Raw aroniabollar med inspiration av Daniela/Delightsbyneela

Det här behöver du, ca 20 st:

100 g kokosolja (mjuk, ej smält)

10 st dadlar (färska)

1 tsk vaniljpulver

3 msk aroniapulver

3 dl glutenfria havregryn

3 msk aroniajuice

extra aroniapulver till garnering

Gör så här:

Mixa alla ingredienser tills det börjar ta ihop till en deg. Rulla bollar och ställ en stund i kylen.

Rulla sedan bollarna i aroniapulver. Förvara i kyl.

Tips! Gillar du smör och socker går det bra att byta ut kokosoljan mot smör och dadlarna mot 1 dl socker.

Glutenfritt, mjölkfritt, veganskt, sockerfritt

Aroniabollar på ett fat

Mer om ämnet på Yle Arenan

På andra språk

Diskussion om artikeln