Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Butiker slopar munskydd i delar av landet – branschen har förnyat sina coronarekommendationer

Från 2021
Uppdaterad 08.10.2021 14:47.
Kunder med vinterkläder och munskydd i mataffär.
Bildtext I några av landets regioner frångår butikerna önskemålet om munskydd, som de flesta kunder har vant sig vid.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

I en del av landet frångår butikerna sitt önskemål om att kunder och anställda bär munskydd. Branschorganisationerna har uppdaterat sina direktiv från och med torsdagsmorgonen.

I de nya coronadirektiven för bland annat matbutiker sägs att man kan frångå munskydd i de regioner där myndigheterna inte heller annars längre rekommenderar dem i offentliga utrymmen inomhus.

Det är förbunden Finsk handel och Finlands dagligvaruhandel som har uppdaterat sina coronarestriktioner. De gäller alla slags butiker i de berörda regionerna och tas i bruk genast. Rekommendationerna gäller både kunder och butiksanställda.

Förbunden uppmanar ändå till besinning.

– Den enskilda individens ansvar för coronatryggheten ökar. Man ska själv avgöra när det är befogat att använda munskydd och man ska inte komma sjuk till butiken, säger Lauri Kulonen som är coronaexpert vid Finsk handel.

"Använd munskydd vid trängsel"

Man påminner också om att rekommendationerna ständigt förändras i sjukvårdsdistrikten. Nu i början av oktober är det bara 6 av 21 distrikt som har frångått rekommendationen om munskydd inomhus, och det är alltså bara i de distrikten som handelns nya direktiv gäller.

Här informerar Institutet för hälsa och välfärd om restriktionerna i de olika regionerna.

Dessutom rekommenderar handeln munskydd i hela landet om det är trängsel i butikerna eller om man blir betjänad av en försäljare en längre tid, över 15 minuter.

Lauri Kulonen vid Finsk handel säger också att butikerna kan frångå den detaljerade regeln om två meters avstånd till andra människor, men tillägger att man fortfarande ska hålla "lämpligt" avstånd till andra.