Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

I Danmark inleder nu "minkkommissionen" sina förhör – centrala ministrar utfrågas om avlivningen av miljontals minkar

Från 2021
"Ingen är upphöjd över grundlagen" står det på det här plakatet under en demonstration i Ålborg i november i fjol. Bönderna ordnade många demonstrationståg med sina traktorer i protest mot minkbeslutet.
Bildtext "Ingen är upphöjd över grundlagen" står det på det här plakatet under en demonstration i Ålborg i november i fjol. Bönderna ordnade många demonstrationståg med sina traktorer i protest mot minkbeslutet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En kommission, tillsatt av det danska folketinget, ska nu fråga ut ministrar och centrala tjänstemän om massavlivningen av minkar i november i fjol. Det hela utvecklades till en politisk skandal då beslutet visade sig sakna laglig grund. Utfrågningen kan, i princip, leda till att statsminister Mette Frederiksen ställs inför riksrätt.

På torsdagen inleds alltså förhören med 61 danska ministrar, höga tjänstemän, myndigheter och branschföreträdare om vad som egentligen skedde då regeringen fattade beslutet att avliva alla minkar i landet.

Vem visste vad och när visste de det? Så beskriver Danmarks radio kommissionens uppdrag i korthet.

Den 4 november i fjol hade Danmarks socialdemokratiska statsminister Mette Frederiksen kallat till presskonferens och hon kom med ett dramatiskt besked. Frederiksen meddelade att landets alla minkar skulle avlivas.

En mutation av coronaviruset hade upptäckts hos minkar och Statens Seruminstitut bedömde att mutationen utgjorde en risk för folkhälsan. Man var orolig för en version som skulle vara motståndskraftig mot vaccin.

Beslutet om massavlivningen chockade förstås danska minkfarmare och ledde till en hel del kaosartade scener då miljontals avlivade minkar grävdes ner och sedan grävdes upp igen då kadavren befarades förorena vattentäkter.

Tanskan terveysviranomaiset hävittävät minkkejä koronaviruksen leviämisen estämiseksi.
Bildtext De här minkarna grävdes ner i ett militärt nära Holstebro på västra Jylland.
Bild: Morten Stricker/Dagbladet Holstebro Struer/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix DENMARK OUT

En stor politisk skandal

Bara några dagar efter att beslutet om massavlivningen offentliggjorts och avlivningarna inletts, så visade det sig att det saknades laglig grund för att avliva friska minkar och minkbesättningar.

Livsmedelsminister Mogens Jensen ska ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt redan den 7 november. Men det har funnits uppgifter om att det också inom andra ministerier och hos olika myndigheter tidigt fanns kännedom om att beslutet saknade laglig grund. Jensen tvingades lämna sin post den 18 november.

Senare i november bad statsminister Frederiksen om ursäkt för regeringens hantering av minkfrågan. I december 2020 antog folketinget en nödlag som gav massavlivningen rättslig grund och samtidigt förbjöds minkuppfödning under 2021.

Statsminister Frederiksen i centrum av utredningen

Det var den borgerliga oppositionen som krävde att det skulle tillsättas en granskningskommission i minkfrågan.

Minkkommissionens uppdragsbeskrivning är anmärkningsvärt skarpt riktad mot statsministerämbetet, menar exempelvis Michael Gøtze, professor i förvaltningsrätt vid Köpenhamns universitet som intervjuats av nyhetsbyrån Ritzau.

Mette Frederiksen vid öppningen av folketinget i förrgår, den 5 oktober.
Bildtext Mette Frederiksen vid öppningen av folketinget i förrgår, den 5 oktober.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Statsminister Frederiksen förhörs av kommissionen den 9 december. Om kommissionens arbete landar i skarp kritik mot Frederiksens agerande, så finns, i princip, den möjligheten att Frederiksen ställs inför riksrätt. Många borgerliga partier skulle gärna se den utvecklingen.

Sveriges radio har intervjuat Erik Holstein på den danska tidningen Altinget och säger att det som talar emot riksrätt är att det finns en förståelse hos den danska befolkningen för att läget var akut i november i fjol.

Den danska minkkommissionen utreder inte om virusmutationerna hos minkarna var av den karaktären att det var nödvändigt att avliva alla minkar, skriver DR.

Källor: DR, SR, Yle, TT, SVT