Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Matti Bergendahl ny vd för HUS

Från 2021
Uppdaterad 07.10.2021 12:57.
Matti Bergendahl, direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
Bildtext Matti Bergendahl har sedan januari 2020 jobbat som direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.
Bild: Kimmo Gustafsson / Yle

Fullmäktige för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt har valt Matti Bergendahl till ny vd för samkommunen. Valet slutade i en omröstning, där Bergendahl fick tre femtedelar av rösterna (670) och Markku Mäkijärvi två femtedelar av rösterna (418).

Matti Bergendahl jobbar sedan januari 2020 som direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Han har också tidigare erfarenhet från den privata sektorn. Han har varit vd inom fastighetsbranschen, för Realia Group -koncernen, samt för den privata vårdkoncernen Mehiläinen.

Dessutom är 55-åriga Bergendahl docent vid Åbo universitet, specialist inom barnsjukdomar och har en doktorsexamen i medicin.

Anledningen till att HUS får ny vd är att den tidigare vd:n, Juha Tuominen, gick i sjukpension den 5 juli. Det här eftersom han lider av sjukdomen multipel skleros MS.

Markku Mäkijärvi, som annars jobbar som HUS chefsöverläkare, har vikarierat Tuominen sedan den 5 juli.

Tidpunkten för när Bergendahl tillräder tjänsten som vd fastställs i HUS styrelse 29 november.

Erfarenhet från den offentliga sektorn

Bergendahl lär ha gjort bra ifrån sig under sin knappa två år långa tid som direktör för Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt.

Enligt Niklas Guseff (SFP), som sitter i sjukvårdsdistriktets styrelse, skulle det kunna få stora följder ifall Bergendahl nu lämnade dem.

Erfarenhet från den privata sektorn, på gott och ont

Det som skiljer Bergendahl från de två övriga kandidaterna till vd-posten, är hans erfarenhet från den privata sektorn. Den kan betraktas som både en styrka och en svaghet.

Att han har haft ett tydligt ekonomiansvar i olika företag kan vara en fördel i posten som vd för HUS, i och med att vårdreformen kommer kräva en stor omorganisering för sjukvårdsdistriktet.

Det som däremot kan betraktas som en nackdel är hans tid som vd under de år Mehiläinen fälldes för skattefiffel.

Under början av 2010-talet fick den privata vårdkoncernen mycket kritik för att ha kringgått beskattning. Bergendahl nekade all kritik och sa att bolaget verkat inom lagstiftningen.

2018 konstaterade förvaltningsrätten ändå att bolagets skatteplanering inte varit vattentät på alla områden.

Bergendahl har inte personligen blivit dömd för något brott.

Stora kommuners politiker har större makt i fullmäktige

HUS fick in 13 vd-ansökningar. Sju av de sökande intervjuades och fyra fick en personlig utvärdering.

På HUS styrelsemöte den 20 september, ledde behandlingen om vem som ska bli ny vd till en omröstning. Björn Månsson (SFP) föreslog Mäkijärvi, med stöd av Pirkko Letto (SDP).

Alla styrelsens samlingspartister och universitetsrepresentanter samt två av tre gröna ledamöter röstade då för Bergendahl. Omröstningen slutade 11–6, till Bergendahls fördel.

I styrelsen har alla ledamöter en röst var men i fullmäktige fördelar sig rösterna enligt varje kommuns finansieringsandel. Det betyder att Helsingfors och andra stora kommuners politiker har störst andel av rösterna.

Samlingspartiet står för sammanlagt 30 procent av rösterna, SDP för 27 procent och De Gröna för 23 procent. Resten av rösterna fördelas mellan de mindre politiska grupperna och universitetet.

Den nya vd:n står inför stora utmaningar

Valet av ny vd kommer i en kritisk period.

Coronapandemin upptar fortfarande en stor del av arbetet inom HUS och dessutom står social- och hälsovårdsreformen för dörren.

Välfärdsområdesvalet går av stapeln den 23 januari 2022 och det betyder att HUS nya vd kommer behöva genomföra en stor organisationsreform.

Diskussion om artikeln