Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åtal väcks mot förra generaldirektören för Statens revisionsverk, Tytti Yli-Viikari

Uppdaterad 07.10.2021 13:04.
tytti yli-viikari
Bildtext Tytti Yli-Viikari förnekar att hon gjort sig skyldig till brott.

Åklagaren väcker åtal mot Tytti Yli-Viikari, tidigare generaldirektör för Statens revisionsverk och direktör Mikko Koiranen. Bägge åtalas för grovt missbruk av tjänsteställning. Yli-Viikari åtalas också för betalningsmedelsbedrägeri.

Åtalen om grovt missbruk av tjänsteställning gäller ett avtal som ingicks med en tjänsteman våren 2016. Enligt avtalet tilläts överinspektören lyfta lön i två år utan tjänsteplikt framtill pensionen.

Både Yli-Viikari och Koiranen förnekar att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott.

Tytti Yli-Viikari åtalas dessutom för brott mot tjänsteplikt och betalningsmedelsbedrägeri för att ha använt flygpoäng som samlats ihop genom arbetsresor för privata ändamål. Hon ska ha använt poäng insamlade genom stamkundsprogrammet Finnair Plus under perioden 2016–2020.

Också här förnekar Yli-Viikari brott.

Stämningsansökan inlämnades i dag till Helsingfors tingsrätt.

Yli-Viikari förklarar sitt agerande - förnekar brott

Tytti Yli-Viikaro förklarar för MTV:s nyheter varför hon bestrider brott.

- Jag har under åren 2018-2020 använt de flygpoäng som samlats på mitt privata stamkundskonto i Finnair. Poängen härstammar såväl från privata resor och inköp som arbetsresor.

Yli-Viikari betonar att Finnair inte skiljer år flygpoängen beroende på vem som betalar biljetten. Hon tycker att det dessutom handlar om en principiell fråga:

- Är det en anställds skyldighet att rapportera om hur han eller hon använder sitt privata poängkonto?

Angående åtalet om grovt missbruk av tjänsteställning påpekar Yli-Viikari att det handlar om ett fem år gammalt fall där man försökte hitta en så bra lösning som möjligt i en pensionsfråga.

- Ingen har under hela processens gång ansett att avtalet som ingicks med tjänstemannen skulle vara olagligt.