Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Årets Nobelpris i litteratur gick till romanförfattaren Abdulrazak Gurnah

Från 2021
Uppdaterad 07.10.2021 16:03.
En äldre man med vitt hår ser in i kameran.
Bildtext Årets Nobelpristagare i litteratur är romanförfattaren Abdulrazak Gurnah från Zanzibar, Tanzania.
Bild: All over press

Börshusets guldprydda dubbeldörrar slogs upp i Stockholm och Svenska Akademiens ständige sekretare Mats Malm läste upp ett namn. Abdulrazak Gurnah från Zanzibar, Tanzania tilldelas årets Nobelpris i litteratur.

Klockan 14 finsk tid meddelade den ständige sekreteraren Mats Malm att romanförfattaren Abdulrazak Gurnah är årets Nobelpristagare i litteratur.

”För att kompromisslöst och med stor medkänsla ha genomlyst kolonialismens verkningar och flyktingens öde i klyftan mellan kulturer och kontinenter.” Så lyder Nobelkommitténs prismotivering.

Svenska Yle direktsäde prisceremonin med reaktioner och analys. - Spela upp på Arenan

Vem är Abdulrazak Gurnah?

Gurnah är född 1948 och uppväxt på ön Zanzibar i Tanzania. I slutet av 1960-talet var 18-åriga Gurnah tvungen att fly till England då han tillhörde en etnisk grupp som förföljdes på Zanzibar vid den tiden. Han har bott kvar i England sedan dess.

Det var efter att han kom till England som han började skriva. Hans modersmål är swahili, men han har i huvudsak skrivit på engelska.

Abdulrazak Gurnah
Bildtext Romanförfattaren Abdulrazak Gurnah föddes 1948 på Zanzibar i Tanzania men bor i dag i Kent, England sedan slutet av 1960-talet.
Bild: ullstein bild - Brigitte Friedrich/ All Over Press

Gurnah har gett ut tio romaner under åren 1987-2020. Två av romanerna har översatts till svenska: Paradiset (1994, översatt 2012) och Den sista gåvan (2011, översatt 2015).

För sin roman Paradiset var han nominerad för det prestigefyllda brittiska litteraturpriset The Man Booker Prize år 1994. Det är också med den romanen som Gurnah fick sitt genombrott som författare.

Kirjallisuuden Nobel-palkinnon voittaja Abdulrazak Gurnah.
Bildtext Abdulrazak Gurnah började skriva som 21-åring. Sedan dess har han publicerat en rad noveller och tio romaner.
Bild: Dinendra Haria / AOP

Han är också verksam som litteraturkritiker och har undervisat i engelska och postkolonial litteraturvetenskap vid Kents universitet i England fram tills sin pensionering.

Ett internationellt pris?

Nobelpriset i litteratur har delats ut sedan 1901, med undantag för sju år när Svenska Akademien har valt att inte dela ut priset. Av de 118 författare som har tilldelats priset är 95 européer eller nordamerikaner. Det är med belägg som Svenska Akademien har kritiserats för den västerländska dominansen bland Nobelpristagarna i litteratur.

Nobelpristagare i litteratur under de senaste tio åren

Att priset i år går till en icke-europeisk författare kan delvis bero på att Svenska Akademien medvetet har arbetat för att försöka bredda den “globala överblicken” av författare, som de kallar det.

Från år 2018 har man använt sig av externa experter för att få inblick i språkområden där Akademien saknar kompetens. Från i år ersätts de med en grupp områdesexperter. Varje områdesexpert kommer att ha ansvar för en region och för att varje år dela med sig av en översikt över regionen i fråga.

Den västerländska dominansen är inte det enda som Nobelpriset i litteratur har kritiserats för. Även den manliga överrepresentationen bland pristagare är någonting som flera har fäst uppmärksamhet vid. Till dags dato har 16 av pristagarna varit kvinnor.

Nobelfesten ställs in för andra året i rad

Även i år har man beslutat att ställa in Nobelfesten i Oslo och Nobelbanketten i Stockholm. Istället får Nobelpristagarna ta emot sina guldmedaljer och diplom i sina hemländer på Nobeldagen den 10 december.

Folk bänkar sig för Nobelbanketten på Stockholms stadshus den 10 december 2015.
Bildtext Nobelbanketten i Stockholm har inte ordnats sedan 2019. Bilden är från banketten 2015.
Bild: EPA / JONAS EKSTRÖMER

Pristagarna tilldelas också en summa pengar som är beroende på Nobelstiftelsens inkomster under året. Förra året var prissumman 10 miljoner svenska kronor, vilket motsvarar en knapp miljon euro.

– Det kan ju framstå som paradoxalt när Sverige och Norge är på väg att öppna, men det här är ett globalt evenemang och globalt är situationen osäker. Det handlar särskilt om utvecklingen av pandemin, och resemöjligheterna, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen till DN.

Diskussion om artikeln