Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Svenska domarprofilen kritiserar Pierluigi Collina – Jonas Eriksson: “Har aldrig träffat en sämre ledare”

Från 2021
Pierluigi Collina
Bildtext Pierluigi Collina beskrivs som en mycket dålig ledare av Jonas Erikkson.
Bild: /All Over Press

Sveriges senaste internationella toppdomare Jonas Eriksson fördömer domarchefen Pierluigi Collinas ledarstil i en intervju med tidningen Dagens Nyheter.

Jonas Eriksson är aktuell med boken ”Korthuset – en domares berättelse om kickarna och spelet bakom världsfotbollen” som utkommer den 13 oktober.

I en intervju med DN uttrycker han sitt missnöje över hur den internationella domarvärlden fungerar. Framför allt domarchefen Pierluigi Collina får en ordentlig känga av 47-åringen.

– Jag har aldrig träffat en sämre ledare. En person som förminskar människor, fryser ut folk och som är nyckfull sett till humöret, säger Eriksson till DN (bakom betalmur).

“Vill du fortsätta är du tyst”

Eriksson berättar att 15 domare var tvungna att i endast kalsonger få sitt underhudsfett mätt med ett tångliknande instrument. Samtidigt som Collina synade dem med iskall blick.

– Vi kallades fram två och två inför den nya chefen Collina. Det var nervöst och han betraktade oss uppifrån och ner, berättar Eriksson i boken som flera svenska medier tagit del av.

Sveriges ledande fotbollsdomare avslutar karriären då han inte blev nominerad till VM i Ryssland.
Bildtext Jonas Eriksson är väldigt missnöjd med ledarstilen inom den internationella domarvärlden.
Bild: All Over Press

Eriksson som avslutade domarkarriären 2018 är missnöjd med kulturen inom domarvärlden. Han berättar om nepotism, maktspel och utfrysningar.

– Vill du fortsätta är du tyst, tittar ner, blundar och kör på. Annars ger man upp sin dröm, konstaterar svensken i intervjun.

Jonas Eriksson medverkade i två EM-turneringar och ett VM-slutspel. Han dömde 340 matcher i allsvenskan och blev tre gånger vald till årets domare i Sverige.

Källa: SVT

Diskussion om artikeln