Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

S:t Olofsskolans rektor välkomnar tillfällig flytt till Smedsgatan 1 – men lokalerna behöver anpassas för skolverksamhet

S:t Olofsskolan
Bildtext S:t Olofsskolan måste flytta redan efter det här läsåret, eftersom det är trångt i skolan och det finns stora problem med inneluften.

S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson är nöjd med att Åbo stad har gått framåt med planerna för flytten till tillfälliga lokaler.

Både nämnden för fostran och undervisning och nämndens svenska sektion har gett grönt ljus för en flytt från Klostergatan 11 till tillfälliga lokaler på Smedsgatan 1, ett stenkast bort.

Det är fråga om en tillfällig lösning tills staden antingen har byggt en ny skola eller har renoverat den gamla. Enligt stadens planer ska det här stå klart våren 2025.

"Det är viktigt att skolan ligger centralt"

Skolan har tampats med både utrymmesbrist och inneluftsproblem, och Christer Karlsson är nöjd med att det nu tagits snabba beslut i frågan.

– Skolan har redan länge varit i behov av en grundlig reparation, och vi vet också att det inte finns många lediga lokaler i centrum. Därför är det bra att staden agerar nu.

Hur lämpliga är lokalerna på Smedsgatan för S:t Olofsskolan?

– Det är viktigt att skolan ligger centralt och att det finns tillräckligt med utrymme, för till oss kommer ju elever från alla möjliga håll. På de punkterna ser det bra ut, men det behöver göras en del förberedelser ifall vår verksamhet flyttas dit, till exempel måste det finnas hushållssalar.

En gul och brun skolbyggnad i tegel i fyra våningar med höstgula träd omkring.
Bildtext I byggnaderna på Smedsgatan 1 har Åbo yrkesinstitut tidigare huserat.

Hoppas på nybygge

En annan stor fråga är hur gymnastikundervisningen bäst ska kunna ordnas, eftersom det inte finns någon gymnastiksal i lokalerna på Smedsgatan.

– Det är klart att vi måste ha en gymnastiksal i närheten av skolan. Den här saken utreds som bäst, och jag hoppas att det fixar sig inom en snar framtid, säger Karlsson.

Det är ännu oklart om S:t Olofsskolan kommer att renoveras eller om det kommer att byggas nytt. Vad hoppas du på, Christer Karlsson?

– Det bästa skulle vara att bygga en ny, modern skola. Då kan man redan från början ta i beaktande elevantalet som hela tiden ökar. Redan nästa år kommer vi att ha nästan 500 elever. Jag hoppas på en modern byggnad med en gårdsplan och plats för alla elever. Det ska vara nära till idrott och skolan ska ligga centralt.

Kommer en ny skola att kunna stå klar våren 2025?

– Eftersom det ännu är oklart om det blir fråga om en grundlig reparation eller ett nybygge så tror jag inte att tidtabellen håller, men ifall de tillfälliga utrymmena är tillräckligt bra så kommer vi säkert att kunna vänta några extra månader.

En rektor står i en skola med ett pingisbord i bakgrunden.
Bildtext S:t Olofsskolans rektor Christer Karlsson.

S:t Olofsskolans flytt kommer härnäst att tas upp i stadsstyrelsen och stadsfullmäktige, och tanken är att ett beslut i frågan ska tas innan årets slut.