Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Statsminister Marins svar till kanslichef Varhila: "Vi öppnade inte samhället för tidigt"

Från 2021
Uppdaterad 07.10.2021 14:20.
Sanna Marin iklädd kostym och med axellångt här. Hon tittar åt sidan.
Bildtext Statsminister Marin vädjar till ovaccinerade.
Bild: Berislav Jurišić / Yle

Statsminister Sanna Marin (SDP) avfärdar påståendena om att samhället har öppnats för tidigt i förhållande till hur vaccinationerna framskrider. Marin säger också att det inte finns planer på att införa vaccintvång.

Marins uttalande till Yle Uutiset är ett svar på Social- och hälsovårdsministeriets kommentar om att restriktionerna inte borde ha avvecklats så tidigt.

Ministeriets kanslichef Kirsi Varhila sa i går att myndigheterna inte har förordat slopandet av så gott som alla restriktioner redan nu, i början av oktober.

Myndigheterna hade enligt Varhila hellre väntat på att Finland når en vaccinationstäckning på 80 procent av alla över 12 år innan allt återgår till att vara som förr.

Coronaläget i Finland går just nu åt fel håll och trycket på sjukvården ökar.

Enligt Marin har samhället inte öppnats för tidigt. Regeringen förverkligar sin hybridstrategi och häver restriktioner i enlighet med den.

Därmed kan också nya regionala restriktioner tas i bruk om läget så kräver.

– Vi har fortfarande en del restriktioner i kraft och när vi senare den här månaden – förhoppningsvis – når en 80-procentig vaccinationstäckning så häver vi dem.

Marin påpekar att alla restriktionsbestämmelser som gäller exempelvis restauranger har gjort på förslag av Social- och hälsovårdsministeriet.

– Förhoppningsvis blir vi av alla restriktioner inom några veckor, säger Marin.

Statsministern vädjar till människor: Ta vaccin

Marin vädjar till de finländare som av någon anledning ännu inte tagit coronavaccin.

– Jag vill sända ett tydligt budskap till människor om att det är en ansvarsfull gärning att ta vaccin. För att skydda sig själv, skydda sina medmänniskor och samhället.

Marin säger att Finland inte har råd med att hälsovården belastas av att människor inte tar vaccin.

Regeringen kommer ändå inte att lagstifta om vaccintvång.

– Vi planerar inte att införa något vaccintvång. Men jag vädjar till människor, säger Marin.

Texten är en något omarbetad version av Yle Uutisets artikel Pääministeri Sanna Marin: "Emme ole vapauttaneet yhteiskuntaa liian aikaisin" av Jyrki Hara. Svensk text Ann-Lis Fredriksson.