Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kulturhuset Karelia i Ekenäs vaknar till liv igen – nu är det premiär för den nyskrivna pjäsen Älskade VR

Från 2021
Fyra kvinnor på en scen.
Bildtext Fia Lundström, Kite Lundström, Lotta Lerviks och Emma Nordblad är fyra av de 14 skådespelare som står på scenen i Älskade VR, som har premiär den 20 oktober.
Bild: Chris Senn

Kulturhuset Karelia i Ekenäs börjar återigen fyllas av liv i takt med att coronarestriktionerna avvecklas. Snart blir det premiär för den nyskrivna pjäsen Älskade VR. 

Det har varit en ovanlig och speciell process att sätta upp Älskade VR på Karelia. På grund av coronapandemin blev den både svårare och längre än planerat. 

– När vi kom i gång hade vi munskydd på oss och det var först när vi flyttade repetitionerna till zoom som jag såg hur många av skådespelarna såg ut, säger regissör Lilli Sukula-Lindblom.

Några av skådespelarna har fallit bort under processens gång och man var tvungen att lappa med nya krafter. Utmaningen har varit att hålla gnistan och intresset uppe på distansrepetitionerna, säger Sukula-Lindblom.

– Om jag inte hade haft tålamod skulle jag ha sagt att det här räcker, det här blir inte till något! Men jag är nyfiken och folk har engagerat sig så mycket och varit så ivriga att jag ville ro i land det här.

Utmanande pjäs för skådespelarna

Älskade VR är en speciell pjäs eftersom alla 14 skådespelare plus fyra orkestermedlemmar hela tiden finns på scenen. Stundvis har det varit som att regissera en skock vildkatter, säger Lilli Sukula-Lindblom

– Det är som väldigt många filmklipp: många små scener som kräver mycket av skådespelarna, som är på scenen hela tiden. De kan inte gömma sig i kulisserna.

Tre glada kvinnor pekar på en teaterposter.
Bildtext Äntligen blir det teater på Karelia igen! Ordföranden för Karelias förening Pirkko Grönroos, skådespelare och regiassistent Emma Nordblad och regissör Lilli Sukula-Lindblom är glada.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

En av de fjorton skådespelarna är Emma Nordblad, som också fungerar som regiassistent. Hennes rollkaraktär är glad och sprallig och finns lite överallt. 

– Visst har det varit en lite annorlunda process. Våren gick ut på att repetera text via zoom. Det har varit tyngre att hålla stämningen uppe via skärmen, säger hon.

Stand up och konserter på Karelia

För kulturhusets ordförande Pirkko Grönroos har det inneburit en del jobb att planera om och flytta fram det program som inte kunde genomföras under pandemin. 

En del har man lyckats flytta framåt, annat har fallit bort. Förutom Älskade VR bjuder Karelia på bland annat konserter, stand up och olika slags julevenemang. På våren kommer det att ordnas workshoppar för barn och unga som vill prova på att spela i band, berättar Grönroos. 

För henne är det minst lika spännande som för teatergänget att Älskade VR äntligen får premiär. 

– Jag är tacksam över att det här gänget har orkat repetera, så att vi kan ha premiären nu när restriktionerna släpper.

Älskade VR har premiär den 20 oktober och spelas sex gånger.

Den nyskrivna pjäsen Älskade VR har nu premiär på Karelia i Ekenäs

10:33

Diskussion om artikeln