Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbo vill köpa Rettigs gamla tobaksfabrik – ska bli ett hem för konst och kultur

Från 2021
Uppdaterad 08.10.2021 08:35.
Rettigska huset
Bildtext Bland annat yrkeshögskolan Novia har funnits i den gamla tobaksfabriken.
Bild: Arash Matin / Yle

Åbo stad vill köpa Rettigs gamla tobaksfabrik. Fastigheten ska användas till konst- och kulturverksamhet.  

Meningen är att grunda ett fastighetsbolag för ändamålet. Verksamheten skulle drivas av Stiftelsen Pro Manilla. Helheten ägs nu av Stiftelsen för Åbo Akademi.  

I borgmästaravtalet finns ett löfte om att grunda ett hus för konstverksamhet, “Konstens hus” och det här skulle vara ett led i det, meddelar Åbo stad.  

Det var Stiftelsen Pro Manilla som föreslog att Rettigs fastighet ska användas för konstverksamhet och att stiftelsen och Åbo stad ska samarbeta kring det här. Parterna har förhandlat och nu föreslås alltså en modell, där Åbo stad är ägare till fastigheten och Pro Manilla driver verksamheten.

Åbo stad planerar att betala 12 miljoner euro för den 8000 kvadratmeter stora fastigheten.

Åbo stadsstyrelse ska nu ta ställning till förslaget att grunda ett fastighetsbolag, som äger fastigheten, gården, tomten och de andra byggnaderna på gården. På det gamla fabriksområdet planeras både lokaler för konst- och kulturbranschen samt galleri- restaurang- och caféverksamhet. 

Åbos borgmästare Minna Arve säger att hon har förtroende för att ärendet kommer att gå vidare i beslutsprocessen och att hon är nöjd med den modell som man kommit fram till.

– Jag är glad att det går så fort framåt, men ännu finns det mycket kvar att göra – inte minst stadsstyrelsens beslut. Det finns flera aktörer som är med i spelet här. Vi för samarbete mellan Åbo stad, Pro Manilla, Suomen Taiteilijaseuran Ateljeesäätiö och sen det här fastighetsbolaget som ska grundas. Man kan tänka att det blir stökigt, men jag tror det blir lättare än det kanske låter, säger Arve.

Minna Arve vid ett fönster. Hon ser rakt i kameran.
Bildtext Borgmästare Minna Arve tror att samarbetet kommer gå smidigt.
Bild: David Fagerudd / Yle

Vad gäller fastighetens skick säger Arve att Stiftelsen för Åbo Akademi gjort en grundläggande kartläggning av den gamla fabrikens behov. Det är ett gammalt hus och alltid behövs något göras.

– Den största utmaningen som jag ser här är att få Åbos gamla stad till en ordentlig helhet som människor kan trivas i. Samtidigt är det den största möjligheten, säger Arve.

Pro Manilla hoppas att intresset för kulturen håller

Benito Casagrande är styrelseordförande för Stiftelsen Pro Manilla. Han anser att de nu lyckats rädda Åbos gamla stad. På sommaren såg det ut som om fastigheten skulle falla i händerna på privata hotellinvesterare. Det här oroade föreningen.

– Den här utvecklingen oroade oss en hel del och vi började genast ta reda på om vi hade möjligheten att köpa fastigheten. Då var det ännu inte klart att staden skulle köpa upp huset. Tack vare våra lyckade förhandlingar med Stiftelsen för Åbo Akademi har vi kunnat offentliggöra våra planer. Det här ledde i sin tur att vi inledde samarbete med Åbo stad. Nu har vi kommit till ett sådant skede var staden köper upp hela fastigheten med tomt, säger Casagrande.

Benito Casagrande i Rettigs gamla fabrik. Han har böcker i händerna.
Bildtext Benito Casagrande är försiktigt optimistisk över den modell som presenteras för stadsstyreslen på måndag.
Bild: David Fagerudd / Yle

Casagrande är ändå försiktig med att fira allt för stort i det här skedet.

– Tills vidare är jag nöjd med det här upplägget, men det brukar vara så här i Åbo att intresset för kulturen kommer och går. Så har det gått förr. Jag kan ta som exempel en nästan likadan plan från cirka 40 år tillbaka. Den planen gick tyvärr i stöpet, säger Casagrande.

Även minnena från kulturhuvudstadsåret för med sig en viss oro.

– Ibland känns det som att stadens intesse för kultur går i vågor. När det sker så ser man nyttan med kulturen och man hyllar den stort. Det jag skulle vilja se är lite mer långsiktighet och ork att hålla i gång den verksamhet man börjar med. Kulturen är en uthållighetsgren, säger Casagrande.

Åbo stad har stora planer för Rettigs gamla tobaksfabrik i Åbo

5:16

Benito Casagrande önskar att Rettigs gamla tobaksfabrik och Åbos gamla stad som helhet kan bli något som kan räknas som åbobornas gemensamma rikedom.

Pro Manilla vill också att fastigheten används för internationell verksamhet och vill också samarbeta med stadens högskolor.

Diskussion om artikeln