Hög tröskel för ensamföretagare att anställa: "När jag är ensam kan jag välja att inte lyfta lön"
Regeringen vill underlätta för ensamföretagare att anställa en första arbetstagare. Ett försök med rekryteringsstöd inleds nästa år. Företagarna tackar, men talar också om andra flaskhalsar.
Cateringföretagaren Eemeli Liljeström tillreder lunch hemma i sitt kök i Norra Paipis i Sibbo. Förberedelserna går som smort. Grönsakerna och kryddorna åker i pannan och det vattnas i munnen hos betraktaren.
I dag har Liljeström ingen beställning. Han sticker inte under stol med att det har varit svåra tider på grund av coronaviruspandemin och inhiberade evenemang.
– Sanningen är att det har varit många månader utan lön. Om jag hade haft en anställd, i synnerhet en fast anställd, skulle jag ha varit tvungen att hitta den där pengen någonstans ifrån för att betala lönen.
Liljeström är ensamföretagare. I rådande situation har det nästan varit en lättnad att inte ansvara för andras inkomst än sin egen.
– Nu när jag har varit ensam så har jag kunnat välja att inte lyfta lön en viss månad då det har varit för stramt.
Hög tröskel att anställa, speciellt under pandemin
Liljeström är långt ifrån den enda som befinner sig i samma situation. Enligt Statistikcentralen fanns det i Finland i fjol omkring 190 000 ensamföretagare.
Det betyder att majoriteten av alla företagare i Finland är ensamföretagare.
Många skulle behöva hjälp för att underlätta arbetsbördan. Tröskeln att anställa en första arbetstagare är ändå hög. Speciellt under coronaviruspandemin har tanken varit omöjlig för många.
Liljeström har räknat ut kostnaderna för att göra en anställning.
– Det skulle betyda att jag borde få 50 procent till omsättning i hela företaget, och det är grymt mycket, utbrister han.
Stöd ska hjälpa för att betala de anställdas löner
Regeringen vill genom ett försök som börjar nästa år sänka tröskeln för att anställa en första arbetstagare.
Företagen som väljs ut och deltar kan utnyttja en stödsumma på maximalt 10 000 euro för att täcka upp till hälften av de anställdas löner under ett år.
Företaget ska inte ha haft utomstående, avlönad arbetskraft på ett år och omsättningen ska vara under en miljon euro, men över 15 000 euro år 2021.
– Företagen kan anställa på viss tid eller tillsvidare. Gällande arbetstiden finns inga begränsningar och stöd kan också ges för fler anställdas löner, säger Ville Heinonen, specialsakkunnig vid Arbets- och näringsministeriet.
Lagberedaren hoppas att företag från möjligast många och olika branscher deltar, men många blickar riktas mot service- och byggbranschen. De är stora och det återspeglar sig också i ensamföretagandet.
Optimism bland företagen – många tror på ökad omsättning
En majoritet av företagen håller kvar sin personal.
Företagarna tycker att tanken är bra, men försöket kunde vara mer omfattande
Bland ensam- och småföretagarna får försöket stöd, trots att det inte tacklar problem som har att göra med anställdas semesterarrangemang och byråkratin.
– Det är ju självklart att ett stöd skulle göra det lättare att anställa, kommenterar Eemeli Liljeström i Sibbo.
Också styrelsemedlemmen i Borgå företagare, klädbutiksinnehavaren Anna Nordberg-Henttala, tycker att försöket är bra, men att det kunde vara mer omfattande.
Nordberg-Henttala anlitar själv köptjänster för att få den hjälp hon behöver.
– Jag skulle förvänta mig att försöket inte bara gäller anställningsförhållandet direkt till arbetstagaren, utan att man också skulle kunna anställa i form av köptjänster. Det har jag uppfattat som mycket flexibelt.
Byråkrati och kostnader upplevs vara ett problem
Enligt Anna Nordberg-Henttala är tröskeln för att anställa hög, trots att ett finansiellt stöd sänker den en aning.
Det är inte heller bara pengarna som avgör. Det är viktigt för en företagare att lyckas i en anställning.
– Det är ganska många olika lagar som man ska följa då man anställer, vilket inte är det lättaste. Och så är det inte billigt det heller. Det är massor med olika avgifter, semestrar, sjukdagpenningar och liknande.
Regeringen har i försöket begränsat sig till att stödja traditionella anställningsförhållanden. Till exempel köptjänster är inte med.
– Jag tycker att det är lite gammalmodigt. I dessa tider borde man prata mer om företagsamhet. Man borde ju sporra människor mer till att vara företagare, kommenterar Anna Nordberg-Henttala.
Försöket genomförs i etapper och 3 500 företag deltar i den första fasen. De väljs genom slumpmässigt urval. Försöket är tänkt att inledas i mars nästa år och pågår till slutet av år 2023.