Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Högskolor vill grunda nätverk för vätgas i Österbotten – vätgasen viktig i kampen mot klimatförändringen

Från 2021
Novias och VAMK:s gemensamma campus på Brändö i Vasa.
Bildtext Novia, VAMK och Hanken vill locka företag och andra aktörer att bli en del av ett nätverk för vätgas.
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Högskolor i Österbotten vill starta ett nätverk kring vätgas, bestående av företag, kommuner och andra aktörer. Vätgasen uppskattas vara en viktig teknologi i strävan mot att uppnå koldioxidneutralitet.

Svenska handelshögskolan utreder i samarbete med Novia och VAMK intresset för att bygga infrastruktur kring vätgas i Österbotten inom ramen för projektet H2 Ecosystem Roadmap. Det berättar man i ett pressmeddelande.

Finansieringen kommer från EU:s regionala utvecklingsfonder och har beviljats av Österbottens förbund.

Marknaden för grön vätgas är ännu oetablerad och många av företagen är i initialskedet med utvecklingen av affärsmodeller kring H2.

Finland och Österbotten ligger efter

På Hanken i Vasa uppmanar projektledare Kaisa Penttilä, doktorand i företagsledning och organisation, alla intresserade aktörer att bli en del av vätgasnätverket.

- Användningen av grön vätgas kan minska användningen av fossila bränslen i transportsektorn och minska koldioxidutsläppen inom industrin. Ingen vet ändå hur framtiden kommer att se ut. Batterier, biogas, CO2-avskiljning, och Power-2-X-Power lösningar är andra alternativ som gynnar övergången mot koldioxidneutralitet, säger Penttilä.

- Finland och Österbotten ligger kritiskt efter i utvecklingen av kunskap och infrastrukturer kring producering, distribution, lagring och användning av grön vätgas. Det är därför som regionen nu borde satsa hårt på att hitta de nischer inom vätgasekonomin som Österbotten kan vara världsledande på och proaktivt bygga upp den kunskapsbas som behövs, fortsätter Penttilä.

EU har åtagit sig att vara koldioxidneutralt fram till år 2050. Så kallad grön vätgas (H2), som kan användas till att lagra energi som producerats med förnybara energiformer, uppskattas vara en av nyckelteknologierna i övergången mot koldioxidneutralitet.

Diskussion om artikeln