Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nytt lagförslag tvingar arbetslösa att söka ett jobb per vecka – annars kan bidragen skäras ner

Från 2021
Uppdaterad 07.10.2021 16:15.
TE-toimisto.
Bildtext Arbetssökande måste vara mer aktiva än tidigare från och med maj 2022. Arkivbild.
Bild: Jorge Gonzalez / Yle

Lagförslaget, som syftar till att främja sysselsättningen, bygger på den nordiska modellen för arbetskraftsservice. Enligt förslaget ska den arbetssökande söka ett visst antal jobb för att bibehålla rätten till utkomststöd.

Lagförslaget gick till riksdagen i dag. Arbets- och näringsministeriet säger på sin webbplats att reformen ska träda i kraft i maj 2022.

Också i fortsättningen ska den arbetslösa söka arbete för att få arbetslöshetsförmåner, men nu ska det ske aktivare än tidigare. Ministeriet vill att den arbetslösa söker minst fyra jobb per månad, för att vara berättigad till utkomststöd.

Påföljderna graderas så att den första försummelsen kan leda till en påminnelse som inte påverkar arbetslöshetsförmånen, men påföljderna skärps om den arbetssökande upprepade gånger försummar att följa sysselsättningsplanen.

Det utlovas mer stöd för den som söker jobb

Samtidigt som den arbetssökande måste aktivera sig ska resurserna vid Arbets- och näringsbyråerna öka.

Den arbetslösa ska få stöd och hjälp med jobbsökningen snabbare, heter det. En inledande intervju med den arbetssökande ska ordnas inom fem vardagar.

Ministeriet listar också vad som kan kallas jobbsökning. Att lämna in en arbetsansökan eller en öppen ansökan till ett företag är en jobbansökan, liksom också direkta kontakter med arbetsgivare.

Den nordiska modellen för arbetskraftsservice beräknas öka sysselsättningen med cirka 9 500–10 000 personer.