Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grönt ljus för coronapasset – men riksdagens grundlagsutskott vill ha undantag för barn under 16

Från 2021
Tre pojkar spelar fotboll på Helsinki cup.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Enligt ett lagförslag ska de som har coronapass kunna gå på restaurang, evenemang och delta i hobbyer även i områden där det råder restriktioner. Grundlagsutskottet anser att kravet inte borde gälla barn under 16 år.

Riksdagens grundlagsutskott ger grönt ljus för det så kallade coronapasset, men kräver undantag för barn mellan 12 och 16 år.

– Man borde trygga deras rättigheter att delta i olika verksamheter bättre. Social- och hälsovårdsutskottet bör ändra förslaget och en möjlighet är att man höjer åldersgränsen till 16 år, säger grundlagsutskottets ordförande Johanna Ojala-Niemelä (SDP).

Coronapasset ska träda i kraft så fort som möjligt och ge till exempel krögare eller evenemangs- och hobbyarrangörer rätt att kräva coronapass av kunder och deltagare.

Idén är att passet ska tas i bruk om pandemiläget kräver regionala restriktioner. Coronapasset skulle då vara ett alternativ till restriktionerna, som till exempel en begränsning av antal sittplatser eller deltagare.

För att få ett coronapass ska man vara dubbelvaccinerad, ha ett färskt negativt coronatest eller ha varit sjuk i corona under de senaste sex månaderna. 

Enligt regeringens lagförslag skulle passet gälla alla över 12 år.

Oppositionspartierna har varit kritiska till planerna på att ta i bruk ett coronapass.

Svårt för unga att få test eller hitta sitt coronapass

Grundlagsutskottet slår nu fast att det i praktiken skulle leda till att många barn stängs ute från sina hobbyer.

– Det kan till exempel vara svårt för den som är under 16 år att hitta sitt coronapass i Kanta, säger Ojala-Niemelä.

Grundlagsutskottet konstaterar också att det också finns praktiska svårigheter för barn mellan 12 och 16 att få coronatest. 

– Vi vill säkerställa att alla ungdomar har rätt att fortsätta utöva sina fritidsaktiviteter också i ett förvärrat pandemiläge. Många ungdomar har slutat med sina hobbyer och fritidsaktiviteter och det kan ha väldigt negativa följder för samhället på längre sikt,  säger Mats Löfström som representerar Svenska riksdagsgruppen i grundlagsutskottet. 

– Eftersom THL sagt att man väldigt sällan i den åldern insjuknar allvarligt i Covid-19 så motiverar det att man skulle höja åldersgränsen till 16, fortsätter Löfström.

Grundlagsutskottet betonar också att coronapasset inte kan gälla sådana tjänster som är nödvändiga för alla.

– Det bör inte gälla offentliga tjänster men inte heller vardagliga tjänster som till exempel besök i butiker, apotek eller banker, säger Löfström.

Kraven på resenärer kan gälla till årsskiftet

Grundlagsutskottet ger samtidigt grönt ljus för fortsatta krav på coronatester för resenärer. De nuvarande begränsningarna gäller till mitten av oktober men regeringen vill förlänga dem till årsskiftet.

Enligt lagförslaget ska Finland fortsätta kräva endera en full vaccinationsserie eller två tester av utlänningar som besöker Finland. Grundlagsutskottet vill ändå att social- och hälsovårdsministeriet utreder om det verkligen finns skäl att kräva det andra testet som ska tas 3-5 dygn efter ankomst.

– Begränsningarna kan vara i kraft fram till årsskiftet. Men vi vill fästa uppmärksamhet vid det andra testet. Vi vill att social- och hälsovårdsministeriet granskar om den här regeln verkligen är nödvändig, säger Ojala-Niemelä.