Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trångt i simningskalendern – Matti Mattsson och Fanny Teijonsalo nobbar kortbane-EM

Från 2021
Matti Mattsson i Tokyo.
Bildtext Matti Mattsson tog ett skrällbrons i OS i Tokyo.
Bild: EPA

EM månaden före VM? Det är inte lockande för flera av Finlands största simningsstjärnor. Både OS-bronshjälten Matti Mattsson, Fanny Teijonsalo och Jenna Laukkanen står över kortbane-EM i Ryssland kommande månad.

Under slutet av 2021 ska de bästa simmarna i en 25-metersbassäng avgöras både på Europa- och världsnivå.

Den 2-7 november står kortbane-EM i Ryssland på programmet. I december är det dags för kortbane-VM i Abu Dhabi. Detta på grund av att världsmästerskapet blev uppskjutet i fjol.

– Efter en lång paus får vi äntligen tävla i ett kortbanemästerskap och simmarna är taggade. Man kan vänta sig högklassiga tävlingar, trots att det här är ett hektiskt mästerskapsår. Truppen innehåller både nykomlingar och rutinerade simmare, berättar träningschef Tommi Pulkkinen i förbundets pressmeddelande.

Laget som presenterades på torsdagen saknar flera meriterade namn. Både Matti Mattsson, Fanny Teijonsalo och Jenna Laukkanen står över äventyret i ryska Kazan, trots att de klarat kvalgränserna.

I stället är det Ida Hulkko och Ari-Pekka Liukkonen som utgör EM-truppens största stjärnor. Hulkko tog EM-silver på 50 meter bröst i våras och Liukkonen vann guld på 50 meter fritt i samma mästerskap.

Nykomlingar i truppen är Ronny Brännkärr, som nyligen slog Jani Sievinens 25 år gamla finska ryggsimsrekord, samt Kalle Mäkinen och Tanja Ruohoniemi.

Truppen till kortbane-EM i Ryssland, 2-7.11

Ronny Brännkärr
Ida Hulkko
Mimosa Jallow
Veera Kivirinta
Olli Kokko
Laura Lahtinen
Ari-Pekka Liukkonen
Kalle Mäkinen
Miikka Ruohoniemi
Tanja Ruohoniemi
Martta Ruuska
Lotta Upanne

Diskussion om artikeln