Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ett tiotal föreningar måste hitta ny lokal för sin kvällsverksamhet då S:t Olofsskolan flyttar – "läget är utmanande"

Från 2021
Uppdaterad 08.10.2021 08:26.
En gymnastiksal.
Bildtext S:t Olofsskolans gymnastiksal är sliten, men stor och används därför flitigt från morgon till kväll.
Bild: Marie Söderman / Yle

När S:t Olofsskolan flyttar från Klostergatan 11 och skolhuset tillfälligt tas ur bruk, går Åbo stad miste om ytterligare en stor gymnastiksal. Det här påverkar förutom skolan också kvällsanvändarna.

Ett tiotal föreningar har verksamhet i gymnastiksalen kvällstid och salen är fullbokad från måndag till fredag mellan klockan 16.30–22.00.

"Vi behöver en stor sal"

En av föreningarna är Åbo turnförening som har omkring 130 aktiva medlemmar. En gång i veckan deltar upp till 45 herrar i sportkvällen i S:t Olofsskolan, berättar föreningens ordförande Markus Blomqvist.

– Vi sysslar med idrott både inomhus och utomhus, men eftersom gruppen är så stor behöver vi en rejäl hall då vi är inomhus, säger Blomqvist.

Var föreningen ska ordna sin innegymnastik när S:t Olofsskolans sal tas ur bruk är oklart.

– Vi har börjat söka en lösning, men det är svårt att få en ledig tid, säger Blomqvist.

LJushårig man med kort hår och glasögon står utomhus och tittar in i kameran.
Bildtext Markus Blomqvist vid Åbo turnförening jobbar med att hitta en lösning för föreningarnas behov.
Bild: Marie Söderman / Yle

S:t Olofsskolan viktig för ÅKG Palästra

Gymnastikföreningen ÅKG Palästra har omfattande verksamhet för barn, familjer och vuxna i olika gymnastiksalar i Åbo, men flest gymnastiktimmar hålls i S:t Olofsskolans gymnastiksal.

– Våra grupper i estetisk truppgymnastik behöver salen för sina stora program, och ibland är två gymnastikgrupper i salen samtidigt. Salen är en av våra absolut viktigaste eftersom den är så stor, säger föreningens ordförande, gymnastikledare Janina Achrén.

Kvinna med långt hår tittar in i kameran.
Bildtext Janina Achrén vid gymnastikföreningen ÅKG Palästra leder många av föreningens timmar i S:t Olofsskolan.
Bild: Privat

ÅKG Palästra och Åbo turnförening samarbetar dessutom kring ledarna.

– Det är en fördel då en person kan hålla gymnastik för flera grupper samma kväll. Det är svårare att hitta en ledare ifall timmarna är utspridda i olika skolor på olika ställen i staden, säger Blomqvist.

Staden söker lösningar – ämbetshusets gymnastiksal diskuteras

Eftersom det inte finns någon gymnastiksal vid Smedsgatan 1 dit S:t Olofsskolan föreslås flytta hösten 2022, gäller det att jobba på en lösning också för skolans del.

– Flera sektorer samarbetar för att hitta utrymmen för gymnastiken. Vi vet att trycket på gymnastiksalarna är stort, men allt är tillsvidare öppet, säger Liliane Kjellman som är direktör för fostran och undervisning.

En mindre känd gymnastiksal i närheten av Smedsgatan är gymnastiksalen i statens ämbetshus, intill finska stadsteatern.

– Den är också intressant, konstaterar Kjellman.

Stadens idrottssektor är likaså involverad i frågan om att hitta lämpliga lokaler.

– Både S:t Olofsskolan och föreningarna som använder salen kvällstid behöver få en lösning, men vi har inte kommit speciellt långt med utredningarna ännu, säger Markus Kalmari, som är direktör för stadens idrottstjänster.

S:t Olofsskolans gymnastiksal är sällan tom - den används flitigt av skolan och olika föreningar

5:12

Läget för inomhusidrotten är mycket utmanande i hela Åbo just nu, berättar Kalmari, eftersom en del gymnastiksalar renoveras och andra har tagits ur bruk av olika orsaker.

I höst ska idrottssektorn presentera en större kartläggning över stadens idrottsplatser för stadsfullmäktige.

Samtidigt vill Markus Kalmari uppmuntra föreningar att diskutera med staden om någon har planer på att bygga eget.

– Jag vet att idrottsföreningars huvudsakliga verksamhet inte är att bygga eller att hyra ut idrottshallar, men det är en trend som växer i Finland, också i Åbo. Det lönar sig att ta kontakt med oss om man går i sådana tankar så kan vi utreda ett samarbete, säger Kalmari.

Nästa års bokningar görs i januari

Föreningar som vill hyra en gymnastiksal av staden nästa år ska ansöka om det i januari.

– Nästa år är en utmaning för oss och det kommer att bli ganska bråttom. Kommer det att finnas tillräckligt med stora salar för oss som blir utan "Sossens" gympasal? Vi hoppas på det bästa, men är helt beroende av vilka turer Åbo stad ger oss, säger Janina Achrén.

Förutom Åbo turnförening och ÅKG Palästra använder också flera andra finlandssvenska föreningar i Åbo S:t Olofsskolans gymnastiksal kvällstid. Bland dem finns Merkantila klubben och Statsvetenskapliga klubben vid Åbo Akademi och Elevföreningen vid navigationsskolan i Åbo. TPS juniorer och Åbo studentmission spelar i sin tur innebandy kvällstid i S:t Olofsskolan.

Närbild på gymnastiksalens vita vägg som är smutsig och har hål i betongen.
Bildtext Hål i väggarna, slitna redskap och provisoriska lösningar finns det gott om i S:t Olofsskolans gymnastiksal. Men salen används flitigt.
Bild: Marie Söderman / Yle
S:t Olofsskolans slitna gymnastiksal.
Bild: Marie Söderman / Yle

Diskussion om artikeln