Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Byggföretagaren som renoverade stiftelsen Bensows daghem döms för flera grova ekonomiska brott – försummade bokföringen och betalade inte skatter

Daghemmet Lilla Lyan i Grankulla.
Bildtext Stiftelsen Bensows daghemsrenovering 2014 ledde till flera brottsprocesser som fortfarande pågår.

Byggföretagaren som 2014 gjorde den omtalade och misslyckade renoveringen av stiftelsen Bensows daghem i Grankulla döms nu för flera grova ekonomiska brott. Han var också åtalad för mutbrott i en annan process, men friades av tingsrätten. Helsingfors hovrätt dömer honom nu till ett år och sex månaders villkorligt fängelse.

Den omfattande brottsutredningen som tog vid efter att stiftelsen Bensow 2014 renoverade sina daghem i Grankulla resulterade i flera rättsprocesser. 

På torsdagen gav Helsingfors hovrätt sin dom i ett fall där byggföretagaren som renoverade daghemmen åtalats för grovt bokföringsbrott, två fall av grovt skattebedrägeri och grovt arbetspensionsförsäkringsavgiftsbedrägeri. Brotten ägde rum samtidigt som daghemsrenoveringen.

Ville slippa näringsförbudet

Byggföretagaren dömdes av Västra Nylands tingsrätt i maj 2021 till ett år och sex månaders villkorligt fängelse, 30 timmars samhällstjänst och näringsförbud i tre år.

Han besvärade sig till hovrätten över näringsförbudet eftersom det fråntar honom möjligheterna till en inkomst och till att betala skadestånd. Han påpekar också att han bidragit till utredningen och medgett brotten.

Hovrätten gick inte honom till mötes utan beslöt att inte ändra på tingsrättens dom.

Försummade bokföringen och struntade i skatten

I tre år från 2013 till 2015 försummade byggföretagaren bokföringen. Hans hemadress var under hela den här tiden i Helsingfors men hans företag var registrerat i Estland.

Företaget undkom mellan 2013 och 2016 skatter på nästan 90 000 euro medan han själv mellan 2013 och 2015 undkom skatter på knappt 161 000 euro. 

Dessutom betalade han inte arbetspension till ett belopp på 35 000 euro mellan 2014 och 2017.

Friades från åtal om mutbrott

I samband med att byggföretagarens ekonomi utreddes av myndigheterna framkom att han betalat 54 000 euro till en person som var fastighetsansvarig vid stiftelsen Bensow i Grankulla.

Den här utbetalningen misstänktes vara en muta och byggföretagaren och fastighetsansvariga åtalades för mutbrott. Det åtalet behandlades i en annan rättsprocess och Västra Nylands tingsrätt friade dem i september. 

Fastighetsansvariga dömdes däremot för grovt skattebedrägeri. Både åklagaren och fastighetsansvariga har anmält missnöje med domen och fallet kan därmed komma upp i hovrätten senare.

Byggföretagaren valdes utan konkurrensutsättning

Stiftelsen beslöt utan konkurrensutsättning att byggföretagaren renoverar daghemmen Lilla och Stora Lyan. I ett styrelseprotokoll från juni 2014 motiverades det med att "samma entreprenör som mätt Lyornas inneluft och deras värden bäst kan åtgärda dessa arbeten med denna korta varsel".

Under projektets gång växte renoveringen och anbud om fler reparationer gavs till stiftelsens fastighetsansvariga.

Diskussion om artikeln