Mika Kojonkoski ville veta orsaken till adepternas tårar – ett telefonsamtal senare var han sparkad från kinesisk backhoppning: "En chock för alla"
Tränaren Mika Kojonkoski fick uppgiften att bygga upp kinesisk backhoppning från grunden, med sikte på hemma-OS 2022. Tre år senare fick hans projekt ett abrupt slut. Då ville flera av landets främsta utövare inte fortsätta med sporten längre.
Kojonkoski rekryterades till Kina för tre år sedan för att utveckla kinesiska hoppare till vinter-OS i Peking 2022. Hans officiella titel var High Performance Director of Cross Boarder Project, vilket i praktiken innebar att han skulle vara få fram kinesiska backhoppare av internationell klass från ingenstans.
58-åringen plockade ut idrottare från olika skolor och grenar. Och därefter har det gått snabbt.
Baserat på sommarens Grand Prix-tävlingar har Kina redan säkrat två platser på damsidan och en på herrsidan till vinterns olympiska spel. Många har frågat sig hur Kojonkoski lyckats göra så snabba framsteg i projektet som började med att idrottarna för första gången skulle ta på sig skidor.
Men Kojonkoski får inte lotsa projektet hela vägen till Peking. Ett telefonsamtal från ledningen häromdagen ledde till att han var befriad från sitt uppdrag.
– Den kinesiska backhoppningens chef motiverade beslutet med att den högsta ledningen är väldigt pressad, sa Kojonkoski till Yle Urheilu i tisdags, efter att han fått beskedet i samband med en bilresa mellan Tyskland och Slovenien.
"Jag har varit en slags fadersfigur"
I Kina har man tyckt att Kojonkoski borde vara mer krävande som tränare. Bakgrunden till tisdagens chockbesked är en tävling i Klingenthal förra helgen, dit de kinesiska damerna anlände med tårar i ögonen.
Kojonkoski ville veta vad som hade hänt och krävde svar av ledningen.
– Jag har varit mån om mitt sätt att fungera på. Jag berättade för dem att om det inte passar så kan vi avsluta samarbetet. En timme senare ringde de och sa att samarbetet är slut, avslöjade Kojonkoski, som aldrig fick veta orsaken till tårarna.
Samtidigt som Kojonkoski sparkades avslutades också samarbetet med alla andra utländska medlemmar i tränar- och serviceteamet, bland annat finländarna Janne Ylijärvi och Janne Happonen, samt en kinesisk forskare och en tolk.
– Jag var inte på plats då hjälptränaren berättade om det här för de främsta idrottarna. Det fanns tydligen en rad idrottare som ville sluta omedelbart. Det här var en chock för alla.
– De har fått göra det här i en trygg miljö och jag har varit en slags fadersfigur för dem. Vi försökte vända det här till något positivt, att det här också är en slags erfarenhet, fortsatte Kojonkoski.
Galet och fascinerande
Ett par dagar senare är Kojonkoski tillbaka i hemlandet – och medger för Yle Urheilu att det blivit en del sömnlösa nätter efter beskedet.
– Jag har försökt utreda vad som har hänt och varför. Några ordentliga svar har jag inte fått, säger tränaren nu.
– Från första början gjorde jag det väldigt klart att jag tror på projektet om det är självständigt och jag får ha det i mina egna händer. Dessa löften gavs ursprungligen, men hela tiden har vi ju haft problem med att få ha kontroll på projektet.
Inledningsvis lät hela Kinaprojektet fullständigt galet i Kojonkoskis öron. Men det var också det som fascinerade och motiverade honom.
– Jag fick vara med om många nya saker. Jag har aldrig varit med och lärt någon från grunden, och därtill fick jag se helt andra värdegrunder, och verksamhetfilosofier.
– Det här var en väldigt, väldigt tung situation. Jag är jättenöjd över att ha fått göra det här och vi tog oss ganska långt, men vi lyckades inte ta oss till finalen för att se resultatet.