Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Här är de första OS-klara Lejonnamnen – listan på potentiella spelare är fortfarande enorm

Uppdaterad 07.10.2021 20:06.
Sebastian Aho ser frustrerad ut i matchen mot Tyskland i hockey-VM 2018.
Bildtext Sebastian Aho fick OS-biljetten säkrad redan nu.

Finlands tre poängbästa NHL-finländare förra säsongen har fått sin OS-biljett bekräftad redan nu. Listan på spelare som kan ta sig till truppen är gigantisk.

På begäran av IIHF, NHL och spelarfacket NHLPA ska de deltagande OS-nationerna plocka ut sina tre första spelare redan nu.

Finlands svar blev tre stycken anfallarstjärnor: Aleksander Barkov (Florida Panthers), Sebastian Aho (Carolina Hurricanes) och Mikko Rantanen (Colorado Avalanche). Detta är också trion som hittades högst i NHL-finländarnas interna poängliga i våras.

Utnämnandet betyder att trion finns med i den slutliga truppen i januari om de är friska och kan spela i OS.

Samtidigt ska en lång lista på potentiella OS-namn lämnas in till olympiska kommittén den 15 oktober. För Lejonens del betyder det rejält över 100 spelare på en lista som inte kommer att publiceras offentligt.

– NHL har ännu möjlighet att dra sig ur OS på grund av pandemin. Därför kommer den långa listan att innehålla en stor mängd spelare från både Nordamerika och Europa, den slutliga truppen blir klar först i januari. Då har vi också bättre koll på spelarnas hälsoläge, förklarar general manager Jere Lehtinen i ett pressmeddelande.

Koivu och Kekäläinen hjälper till

Förbundet passade också på att meddela att Lehtinen och förbundskapten Jukka Jalonen kommer att resa till Nordamerika för att följa med finländarna på plats. Därtill får man hjälp av finländare som bor på kontinenten.

– Bland annat Mikko Koivu och Jarmo Kekäläinen ser många matcher och de ger oss en hel del värdefull information om spelarna, berättar Jalonen.

Jere Lehtinen pratar
Bildtext Jere Lehtinen ska resa till Nordamerika tillsammans med Jukka Jalonen.

Landslagets säsong börjar med EHT-turneringen i Helsingfors 11-14 november och i december fortsättar man med Rysslands turnering.

– Det är bra att komma ihåg att vi ganska snabbt efter OS måste ha en bild av vad vi ska ha för trupp i hemma-VM i Tammerfors. Spelargranskning i seriematcher, samt EHT-turneringarna före julen är viktiga etapper med tanke på säsongens båda mästerskap, fortsätter Jalonen.

Hockey-VM i Finland inleds den 13 maj.

OS-klara stjärnor

Finland: Sebastian Aho, Aleksander Barkov och Mikko Rantanen.

Sverige: Victor Hedman, Gabriel Landeskog och Mika Zibanejad.

Tjeckien: Ondrej Palat, David Pastrnak och Jakub Voracek.

USA: Auston Matthews, Seth Jones och Patrick Kane.

Kanada: Sidney Crosby, Connor McDavid och Alex Pietarangelo.

Lagen presenterar sina respektive val under torsdagen och fredagen.