Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kontroversiella jätteköpet av Newcastle klart – stor fest utanför arenan efter att klubben övergått i saudisk ägo

Från 2021
Uppdaterad 07.10.2021 21:34.
Newcastlefans firar utanför deras hemmaarena.
Bildtext Glada anhängare av Newcastle samlades utanför arenan på torsdagen.
Bild: STELLA Pictures / Splash News

Klassiska Premier League-klubben Newcastle kan plötsligt klassas som ett av världens mest välbärgade lag. Den statliga saudiska investeringsfonden PIF är nämligen klubbens nya huvudägare. "Beslutet visar att engelsk fotboll håller dörren öppen för sportswashing", kommenterar man från människorättsorganisationen Amnesty.

– Huvudmålet är knappast att lyfta Newcastle – ett mittenlag i engelska ligan den här säsongen – tillbaka till 1990-talets glansdagar och titelstrider. Det kan bli en följd, men först och främst kan Premier League få någon att förknippa saudierna med ett fotbollslag i norra England och inte de systematiska brotten mot mänskliga rättigheter, skrev Yle Sportens Mats Ahlnäs våren 2020.

Det saudiska köpet av Newcastle var nämligen aktuellt redan i fjol. Den gången blev affären inte av då köparkandidaten, Saudiarabiens statliga investeringsfond PIF, drog sig ur.

Nu har samma investeringsfond gjort ett nytt, lyckat, försök. Premier League bekräftade nämligen köpet på torsdagen och Newcastle meddelade om ägarbytet på sin sajt.

När affären var på tapeten i fjol motsatte sig flera klubbar det hela, samtidigt som människorättsorganisationen Amnesty röt till mot ligan. Investeringsfonden styrs av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, som kopplats ihop med mordet på journalisten Jamal Khashoggi som skedde på Saudiarabiens konsulat i Turkiet 2018.

Festligt vid hemmaarenan

Från ligans sida berättar man att köpet godkänts sedan man fått "bindande försäkringar att den saudiska staten inte kommer kontrollera Newcastle United". Affären rapporteras vara värd 300 miljoner pund och gör att investeringsfonden äger 80 procent av klubben.

PIF uppges ha en förmögenhet på 320 miljarder pund – vilket gör att Newcastle kan betraktas som en av världens absolut rikaste klubbar. Som jämförelse räknas ligans näst rikaste ägare, Schejk Mansour i Manchester City, ha en nettoförmögenhet på 22,9 miljarder pund.

– Beslutet visar att engelsk fotboll håller dörren öppen för sportswashing. Amnesty har sagt från första början att det här är ett klart försök av saudiska myndigheter att utnyttja glamouren i Premier League för att få bort fokus från deras skrämmande läge med mänskliga rättigheter, kommenterar Felix Jakens, kampanjchef för Amnesty i Storbritannien, för AFP.

Nyheten sätter punkt för impopulära ägaren Mike Ashleys 14 år i klubben. Utanför Newcastles hemmaarena St James' Park var det full fest efter beskedet.

Diskussion om artikeln