Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Inga följder för Maria Tolppanen från egna fullmäktigegruppen: "För vår del är saken slutbehandlad"

Maria Tolppanen hymyilee kameralle. Taustalla on syksyisiä puita keltaisine lehtineen.
Bildtext Maria Tolppanen.

Det blir inga följder för Vasas stadsstyrelseordförande Maria Tolppanen på grund av hennes skriverier. SDP:s fullmäktigegrupp i Vasa diskuterade saken på torsdag kväll.

Den senaste veckan har det stormat kring Maria Tolppanen på grund av hennes insändare i Vasabladet om sexuella trakasserier.

Det som har väckt uppståndelse är framför allt hennes uppmaning att berätta för flickor vilken klädsel som kan ge fel signaler till det motsatta könet.

Godkänner inte skuldbeläggning

På torsdag kväll möttes SDP:s fullmäktigegrupp i Vasa för att diskutera ärendet och det kommande fullmäktigemötet på måndag.

- Maria beklagar den förargelse det här har orsakat och hon har betonat att det aldrig är offret som är skyldigt, säger fullmäktigegruppens ordförande Sari Ala-Heikkilä.

Ala-Heikkilä säger att gruppen delar Tolppanens oro över att sexuella trakasserier ökar.

- Men gruppen godkänner inte att man skuldbelägger unga eller deras föräldrar i dessa trakasserifall, säger Ala-Heikkilä.

Gruppen tog också ställning till det grova språk som Tolppanen använde i en intervju med Hufvudstadsbladet, där hon säger att "det här satans folket är så bra på att missförstå saker".

- Vi förutsätter att man inte använder olämpligt språk, säger Ala-Heikkilä.

Ärendet slutbehandlat

Fullmäktigegruppen förde omfattande diskussioner med Tolppanen. Några följder för Tolppanen blir det ändå inte.

- För vår del är saken nu slutbehandlad.

Ala-Heikkilä säger dock att man i fortsättningen inom fullmäktigegruppen ska diskutera värderingar och uppmana folk att skriva på ett sådant sätt som inte ger upphov till missförstånd.

Tolppanen har ert förtroende för att fortsätta som stadsstyrelsens ordförande?

- Ja. Det var egentligen inte desto mera prat om den saken, säger Ala-Heikkilä.

Maria Tolppanen själv vill inte ge några kommentarer på torsdag kväll utan hänvisar till att man kommit överens om att det är gruppen som informerar.

Dock säger hon att man nu borde lägga det här bakom sig och se framåt.