Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Regeringskris i Österrike – förbundskansler Kurz beskylls för köpta och manipulerade opinionsundersökningar

Från 2021
Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz svarar på journalister frågor då han anländer till presidentpalatset i Wien den 7 oktober 2021.
Bildtext Förbundskansler Sebastian Kurz svarar på journalister frågor utanför presidentpalatset i Wien den 7 oktober 2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

I Österrike ökar pressen på den sittande förbundskanslern Sebastian Kurz. Tillsammans med några nära medarbetare misstänks Kurz ha använt skattepengar för att få manipulerade opinionsundersökningar publicerade i media.

Förbundskansler Sebastian Kurz kämpar för sin politiska överlevnad. Sedan korruptionsmisstankarna blev offentliga i onsdags har han redan flera gånger bedyrat att anklagelserna mot honom saknar grund.

 – Jag kommer att försvara mig mot alla anklagelser med alla de rättsstatliga och demokratiska medel som står mig till förfogande, konstaterade Kurz under torsdagen.

Kurz ser i nuläget inga skäl att avgå, men om han kan fortsätta som Österrikes förbundskansler är än så länge helt öppet.

– Jag frågar mig nog vad som ännu måste hända innan Sebastian Kurz drar de rätta slutsatserna och avgår. Fortsätter han som kansler skadar han både ämbetet och landet, säger de österrikiska socialdemokraternas partichef Pamela Rendi-Wagner.

Liksom de övriga oppositionspartierna är också socialdemokraterna nu beredda att lämna in en misstroendeförklaring mot Kurz.

Köpt rapportering skulle ge nya poster

Bakom skandalen ligger bland annat misstankar om förskingring och mutbrott.

Medarbetare till Kurz ska ha använt sig av skattepengar för att få manipulerade opinionsundersökningar publicerade i vissa österrikiska medier år 2016.

Man ska helt enkelt ha betalat för en positiv nyhetsrapportering, för att på så sätt se till att den dåvarande utrikesministern Kurz skulle kunna bli partichef för folkpartiet ÖVP och i förlängningen Österrikes förbundskansler.

I en intervju för rundradiobolaget ORF bestrider Kurz alla anklagelser och säger att de enbart riktas mot medarbetare på finansministeriet.

Med de här personerna säger sig Kurz inte ha haft någon närmare kontakt, trots att flera av dem senare har kommit att höra till förbundskanslerns innersta krets.

Åklagaren misstänker i alla fall Kurz för bland annat medhjälp till mutbrott och i förrgår genomfördes en husrannsakan också på förbundskanslerns kansli och ÖVP:s partibyrå.

Demonstranter på gatan utanför folkpartiet ÖVP:s partikansli i Wien den 7 oktober 2021.
Bildtext Demonstranter utanför folkpartiet ÖVP:s partikansli i Wien den 7 oktober 2021.
Bild: AFP / Lehtikuva

Gröna har en nyckelroll

Där det egna partiet ställer sig bakom förbundskanslern ligger Sebastian Kurz politiska framtid nu ändå i händerna på de gröna.

Partiet sitter med i Kurz koalitionsregering och kan alltså antingen låta regeringen falla och försöka sig på en ombildning eller kräva att Kurz byts ut.

– Om de gröna inte vill fortsätta samarbetet och hellre ser sig om efter andra partners, så är det något vi måste acceptera. Vi är i vilket fall som helst beredda att fortsätta med de gröna i regeringen, säger Kurz.

Folkpartiets ministrar har ändå redan meddelat att de inte kommer att sitta kvar i en regering som inte leds av Kurz.

De grönas partiledare och Österrikes vicekansler Werner Kogler har redan ifrågasatt Kurz förmåga att agera som kansler och på tisdag ska korruptionsmisstankarna mot kanslern diskuteras i parlamentet. I samband med att affären behandlas kommer det sannolikt också till en förtroendeomröstning.

Vill undvika nyval

Bland de övriga partierna finns ett visst hopp om att det nu kunde komma till en regeringsombildning utan nyval.

Det skulle i så fall nämligen bli det tredje parlamentsvalet inom loppet av fyra år. Det senaste hölls hösten 2019 då det kom till nyval på grund av den så kallade Ibizaskandalen.

Sebastian Kurz satte då punkt för regeringssamarbetet med det österrikiska Frihetspartiet FPÖ på grund av en hemlig videoupptagning där den dåvarande vicekanslern Heinz-Christian Strache bland annat visade sig beredd att ta emot valhjälp från Ryssland.

Också Ibizaaffären fortsätter att kasta sin långa skugga över Kurz. Förbundskanslern utreds för tillfället också för att ha avgett ett falskt vittnesmål inför den kommission som granskar Ibizaaffären.

Diskussion om artikeln