Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU hotar att konkurrensstämma Apple – vägrar låta konkurrenter till Apple Pay använda deras kontaktlösa teknik

Person betalar i en butik med en mobiltelefon.
Bildtext Person betalar i en butik med mobiltelefonen.

Teknikjätten Apple ser ut att tvingas punga ut med saftiga böter och dessutom öppna sitt mobila betalningssystem för rivaler, menar sakkunniga. EU:s konkurrenskommission anser att Apple bryter mot EU:s konkurrenslagstiftning då man inte låter Apple Pays konkurrenter få tillgång till Iphones NFC-chip som möjliggör kontaktlösa betalningar.

Apple har haft EU-kommissionären Margrethe Vestagers ögon i nacken sedan juni i fjol. För ett drygt år sedan inledde kommissionären, som ansvarar för konkurrensfrågor, en utredning mot teknikjätten.

Anledningen är att man inte låter konkurrerande tjänster till deras egen Apple Pay få tillgång till det NFC-chip som ger tillgång till kontaktlösa betalningar.

Företagets vägran att ge konkurrenter tillgång till betalningssystemet har nu lett till att EU:s konkurrenskommission planerar att stämma Apple på upp till 10 procent av deras globala omsättning, vilket kan uppgå till över 20 miljarder euro.

Apple har tidigare försvarat begränsningen med att det handlar om integritet och säkerhet.

Apple Pay är också på andra tillsynsmyndigheters radar. För en månad sedan godkände Sydkorea en proposition som förbjuder stora appbutiker, inklusive Apple, att tvinga mjukvaruutvecklare att använda deras betalningssystem.

Tyskland antog 2019 en lag som kräver att Apple öppnar sitt mobilbetalningssystem för rivaler, mot en rimlig avgift.

Källa: Reuters