Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö böjer sig inte för Titaniums vårdkrav

Från 2015
Uppdaterad 13.11.2015 12:49.
Serviceboendet Villa Pentby i Raseborg.
Bildtext Hangö stad vill veta om någon annan än vårdbolaget Attendo vill sköta dem som behöver effektiverat serviceboende.
Bild: Yle/Minna Almark

I Hangö ska staden upphandla effektiverat serviceboende. Det kan leda till att klienterna på vårdhemmet Källan måste flytta.

Fastighetsägaren Titanium anser att det är endast vårdbolaget Attendo som får sköta dem som bor på Källan. Men staden konkurrensutsätter nu vården utan att nämna Källan i sitt beslut.

Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander konstaterar att det ska bli spännande.

- Hur reagerar fastighetsägaren om någon annan än Attendo vinner konkurrensutsättningen? Därför måste vi ha flera strategier i bakfickan och se på alla möjligheter.

Grundtrygghetsdirektör Elisabeth Kajander i Hangö.
Bildtext Elisabeth Kajander.
Bild: Yle/Marica Hildén

Hangö håller dörrarna öppna

Kajander säger att Hangö först ser hur det går när det effektiverade serviceboendet konkurrensutsätts innan staden fattar beslut om framtiden för klienterna.

Det finns olika möjligheter om någon annan än Attendo väljs, säger Kajander

- Staden kan anvisa en plats för vårdproducenten eller så har producenten själv en idé om var den vill hyra eller bygga nytt.

Hangö och Raseborg i samma båt

Elisabeth Kajander säger att hon inte hört talas om fastighetsägare som gör på det här sättet innan det hände i Hangö.

Hangö förhandlade i våras med fastighetsägaren Tyvene om att fortsätta hyra Källan i 25 år. Tyvene ansåg att vem som helst kunde vårda klienterna under den tiden.

Vårdhemmet såldes till Titanium strax innan avtalet skulle skrivas under och Titanium kräver alltså att Attendo sköter vården.

Serviceboendet Villa Pentby i Raseborg.
Bildtext Villa Pentby.
Bild: Yle/Minna Almark

Raseborg råkade också ut för motsvarande sak då vården på Villa Pentby skulle upphandlas. Där vill fastighetsägaren Tyvene inte hyra fastigheten till någon annan än Attendo.

Konsten att skriva ett hyresavtal

Kajander säger att hon invaggades i en falsk förhoppning om att staden kan ha långa hyreskontrakt som gör att de äldre får bo kvar på samma ställe trots att vårdproducenten byts.

- Vi är ställda inför en ny situation. Jag gillar inte att vi ställs inför fullbordat faktum och inte kan göra något.

Det gäller nu att lära sig att skriva hyresavtal så att liknande situationer inte uppstår på nytt, konstaterar Kajander.

- Kommunerna var inte bra på att skriva sådana avtal då de gjordes, allt var rätt nytt. Kommunerna hade inte inblick i vad avtalen kunde leda till.

Radio Vega Västnyland

5:53