Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Polens högsta domstol: EU-lagar strider mot våra grundlagar

Från 2021
Mateusz Morawiecki.
Bildtext Det var Polens premiärminister Mateusz Morawiecki som tog frågan om EU-fördragen strider med Polens grundlag, till Polens högsta domstol. Det här var första gången som en ledare i ett EU-medlemsland, ifrågasatte EU-fördraget i en konstitutionell domstol.
Bild: Adam Warzawa / EPA

Polens författningsdomstol har dömt att vissa delar av EU-fördragen strider mot landets grundlagar. I praktiken kan domen innebära att Polen hädanefter inte kommer följa alla europeiska domstolsbeslut.

Beslutet väntas försvåra relationen mellan EU och Polen ytterligare.

Enligt kritiker äventyrar Polen på lång sikt både sin framtid i EU och EU:s stabilitet.

Det nationalkonservativa regeringspartiet Lag och Rättvisa (PIS) förnekar det här, och säger att landet inte har några planer på ett "polexit", det vill säga att lämna EU.

Under de senaste åren har EU kritiserat Polen bland annat för att urholka sina domstolars suveränitet.

Polen har också kritiserats för att undergräva pressfriheten i landet, och för att tumma på rättigheter för sexuella minoriteter.

EU-kommissionen säger till på skarpen

EU-kommissionen skriver i ett uttalande att domen väcker "allvarlig oro" och att EU-rätten har företräde framför nationell lagstiftning, inklusive konstitutionella bestämmelser.

"Alla domar från EU-domstolen är bindande för alla medlemsstaters myndigheter, inklusive nationella domstolar", står det i uttalandet.

Kommissionen varnade Polen för att den inte kommer att tveka att utnyttja sina befogenheter som EU-fördragen tillåter för att säkerställa den Europeiska unionsrättens integritet och tillämpning av den.

Källor: Reuters, BBC

Jaroslaw Kaczynski talar med kolleger i sejmen den 22 december 2015

Polen på väg att krypa till korset för att få tillgång till EU-miljarder?

EU-domstol slog fast att polsk domarnämnd är olaglig.