Hoppa till huvudinnehåll

Sport

NHL-kolumnen: Alla tiders blåvita säsong i startgroparna – vem är kungen, vem skjuter flest mål, vem är bäst mellan stolparna, vem dominerar blålinjen, vem får sitt genombrott och vilka är utmanarna?

Från 2021
Barkov till vänster, kommentarsbild på Anders Nordenswan till höger.
Bild: /All Over Press

Aldrig tidigare har så här många finländare varit så här bra samtidigt. Och aldrig tidigare har så här många lag litat på blåvita spelare i avgörande roller. Säsongen 2021/2022 lovar att bli alla tiders säsong för finländska NHL-spelare, men vilka är spelarna som leder den "blåvita vågen"? Säsongens första NHL-kolumn tippar vem som är bäst – och vem som utmanar.

I Yle Sportens NHL-podd diskuteras den här veckan finlandssvenska NHL-spelare.

Äntligen är det dags igen för en normal säsong med 82 matcher i grundserien och regelbundna sammandrabbningar över divisionsgränserna. Dessutom ska det spelas OS-hockey med NHL-spelare, efter en paus på åtta år. Det är med andra ord en oförglömlig säsong i görningen.

Sämre blir den inte av att så många finländare är så bra och har centrala roller i sina lag. I det följande grävs spåkulan fram – vilka blir säsongens blåvita stjärnor?

Hart Trophy till Finland?

Inför säsongen finns det minst en, kanske två eller till och med tre, helt trovärdiga finländska kandidater till att vara med i snacket om NHL-säsongens mest värdefulla spelare. Det säger sig självt att de här killarna får gälla som kandidaterna till att vara säsongens bästa finländare.

Aleksander Barkov är såklart favoriten till att leda det blåvita fältet i NHL. Floridas 26 år gamla kapten är regerande Selke Trophy-vinnare och första center i ett Panthers som kan höra till grundseriens absolut bästa lag.

Om Florida dominerar så kommer även Barkov att göra det. Med mängder av mål och assist som statistiska bevis för hur bra han är. I Barkovs fall berättar poängen bara en delsanning av allt han gör rätt, men för att en forward ska bli Hart Trophy-kandidat krävs det massor av poäng.

"Sasha" gjorde 96 poäng under den senaste fullånga grundserien 2018/19 och det känns faktiskt nästan sannolikt att det blir fler nu. Över 100 "börspoäng" av den ledande spelaren och kaptenen i ett lag som är topp-3 i grundserien – blir det verklighet, så är Barkov en av tre Hart-kandidater.

Aleksander Barkov jagar pucken på isen.
Bildtext Barkov kan göra över 100 poäng den här säsongen.
Bild: Andrew Bershaw/Icon Sportswire/All Over Press

Sebastian Aho är den andra självklara finländska kandidaten till att stiga in i Hart Trophy-diskussionen. Carolina har alla chanser att höra till de bästa lagen i grundserien, Aho är lagets förstacenter och starkaste kandidat till att – igen – leda Hurricanes i poäng och mål.

Precis som Barkov så är Sebastian Aho, i motsats till till många av NHL:s mest hajpade centerstjärnor, en ansvarsfull tvåvägsspelare som inte rätar ut ryggen när laget tappar pucken. Blir det en poängmässigt grym grundserie för Carolina och Aho, så "upptäcks" även den sidan.

Outsidern i den finländska Hart-diskussionen är Juuse Saros. Nashvilles nu självklara förstemålvakt trängde sig faktiskt redan förra våren in i MVP-snacket, då han närmast på egen hand lyfte svaga Predators till slutspel. Sätter han i samma hjälteväxel, så är "marken redan bearbetad".

Bara två målvakter – José Théodore (2001/02) och Carey Price (2014/15) har vunnit Hart under det här årtusendet, så kanske det är dags?

”The Finnish Flash Trophy”

Sannolikheten att en finländare vinner Rocket Richard-priset är inte överhängande stor, men fler blåvita spelare än någonsin tidigare under en säsong har helt realistiska chanser att nå 40 mål. Därför är det knappast fy skäms att bli bästa finländska målskytt säsongens 2021/22.

Säsongen 2021 var Mikko Rantanen vassast med 30 mål på 52 matcher.

Colorados berg på skridskor får igen gälla som favorit att tända röda lampan flitigast av finländarna. Rantanens skott tycks hela tiden bli bättre och bättre och hans självförtroende är inne på samma stig. Talangen, kedjekompisarna och rollen i ligans bästa lag bäddar för 40+ strutar.  

Mikko Rantanen skriker ut sin glädje.
Bildtext Mikko Rantanen.
Bild: AOP / Icon Sportswire

Hetaste utmanaren också i den här kategorin är Sebastian Aho. Aho har stadigt utvecklats som målskytt och var redan våren 2020 på väg att överskrida 40 när coronaviruset tog över. Då hade han 38 mål på 68 matcher. Förra säsongen blev det 24 mål på 56 matcher. Tippar på 35–45 mål nu.

Patrik Laine är såklart spelaren med högsta taket när det gäller målskytte och får gälla som officiell svart häst. Columbus säsong hotar ändå att bli så ineffektiv att Aleksander Barkov, som sköt 26 mål på bara 50 matcher förra säsongen, mycket väl kan ta hem den inofficiella "Finnish Flash"-titeln.

Outsiders: Kasperi Kapanen och Roope Hintz – båda är goda för kring 35 mål en bra säsong. En galen säsong kan föra med sig över 40 baljor. 

Nummer 4 dominerar

Då det gäller Finlands bästa back, så finns det bara en kandidat. NHL:s officiella medienätverk rankade i september Miro Heiskanen som 32:a bland alla ligans spelare, oavsett position. Han är med andra ord helt och hållet i sin egen klass bland ligans blåvita backar.

Intressantaste frågan i Dallas-stjärnans fall är egentligen om han kan ta följande steg och producera i ungefär samma takt som under den magiska slutspelshösten 2020? Då noterades han för 26 poäng på 27 matcher. Närmar han sig den nivån, så kan #4 bli första blåvita Norris-vinnaren.

Ska man ändå gräva fram utmanare till den blåvita backtronen, så är Rasmus Ristolainen första namnet på listan. Ristolainen har alla möjligheter till en helt ny start i Philadelphia och han har det mesta för att bli en elitback i NHL. Sannolikt är det kanske inte, men inte heller omöjligt.

Rasmus Ristolainen har tillhört Buffalos bästa spelare den här säsongen.
Bildtext Blir det en nystart för Ristolainen i Flyers?
Bild: Gregory Fisher/Icon Sportswire/AOP

Juuso Välimäki, 23 år och Henri Jokiharju, 22 år är bubblare som kan slå igenom stort. Välimäki i Calgary och Jokiharju i Buffalo kommer på grund av förändringarna i truppen säkert att få chanser att bära mycket ansvar. Båda två borde börja vara färdiga att på allvar breda ut vingarna.

Outsidern i diskussionen är Mikko Lehtonen. KHL:s bästa och VM-turneringens All Star-back 2019 fick inte under sin första NHL-säsong ens försöka spela enligt sina styrkor. Kapaciteten är ändå ytterst hög. Vem vet, kanske Lehtonen får visa upp vad han egentligen kan i usla Columbus?

Bästa mannen tar förstaspaden i OS-laget

Titeln som Finlands bästa NHL-målvakt är ledig. Tuukka Rask kommer tidigast tillbaka efter årsskiftet och Pekka Rinne har gått i pension.

När säsongen börjar så är Nashvilles Juuse Saros den enda finländska förstamålvakten i NHL och är solklar favorit till att vara ligans bästa finländare mellan stolparna. Saros har också både under vintern 2021 och före coronaavbrottet 2020 visat att han kan tävla om titeln som hela ligans etta.

Samtidigt är det fråga om 26-åringens första säsong som uttalad förste keeper och det finns många som fortfarande ifrågasätter Saros. De har ändå knappast sett honom spela i JVM och herr-VM. Saros kommer att palla för trycket och sannolikt är att han finns i Vezina-snacket på våren.

Antti Raanta kan faktiskt visa sig vara Saros huvudkonkurrent när det gäller vem som är bästa "Härmäbon" i NHL-buren. Carolina är ett lag som försvarar bra och Raanta kommer antagligen att dela ganska jämnt på ansvaret med Frederik Andersen. Håller kroppen så är Raanta stark.

Antti Raanta i närbild.
Bildtext Antti Raanta.
Bild: ©Icon Sportswire (A Division of XML Team Solutions) All Rights Reserved

Kevin Lankinen, Joonas Korpisalo och Kaapo Kähkönen har alla samma hinder att övervinna: säsongen inleds som lagets andraval. Samtidigt kommer de erbjudas chanser att glänsa. Starkast i trion är antagligen Lankinen, men Kähkönen kan ligga närmast till att ta förstaspaden.

Outsidern: Tuukka Rask kanske kommer tillbaka i mördande form efter årsskiftet och tar rollen som Bostons förstaval. Rask som bäst är svår att slå. Också när det gäller vem som blir förstamålvakt i OS i februari.

Mycket sannolikt att keepern som visar starkaste form i NHL får ansvaret.  

Vem blir säsongens Roope Hintz?

Vem blir spelaren – eller spelarna – som säsongen 2021/2022 gör som Roope Hintz förra säsongen? Det vill säga, tar steget till en av sitt lags ledande spelare.

Undertecknads favorit till genombrottspelare är Kaapo Kakko, 20 år. Hjälten från JVM och VM 2019 är en av de största finländska talangerna någonsin och har allt: fysiken, skickligheten, skrinnandet, spelsinnet. I Gerard Galants Rangers får han också ge järnet i en toppkedja.

Jesperi Kotkaniemi är följande ungtjur ut på "genombrottsbete". 21-åringen har redan erfarenhet av att frälsa en hockeytokig stad med riktigt stora mål och känslan är att det enda som behövs är att få en klar roll av en toppcoach med bra kedjekompisar. Typ Carolina. Kan bli riktigt kul.

Jesperi Kotkaniemi kämpar om pucken med Roman Josi.
Bildtext Kan Kotkaniemi ta för sig i Carolina?
Bild: Jaylynn Nash/Icon Sportswire

För Jesse Puljujärvi är det nu det ska hända. 23-åringen är en enorm fysisk talang, men har problem med att fatta rätt beslut i rinken. Hittar han sig själv som spelare, så finns det absolut inget som hindrar "Pulju" från att bli bäst i forwardsgänget bakom Oilers monsterduo.

Också med i genombrottsracet: Eeli Tolvanen och Janne Kuokkanen. För Tolvanen gäller det att skjuta minst 20 mål. Kuokkanen i sin tur kan slå igenom ordentligt som en blåvit version på powerforwarden Mark Stone.

Möjlig skräll: Anton Lundell. Det finns ingen som kräver stordåd av nykomlingen Lundell. Han kan dessutom mycket väl för det mesta spela i AHL. Å andra sidan finns det inte heller någon som förbjuder honom från att göra sensation.

Tack för att du läste.

Källor: hockeydb.com, nhl.com

Diskussion om artikeln