Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Coronaläget i Svenskfinland: Larsmo sticker fortfarande ut

Uppdaterad 08.10.2021 15:16.
Luodon vaakuna kunnantalon ulkoseinässä.
Bildtext Arkivbild.

Den österbottniska kommunen Larsmo har fortfarande flest coronafall sett till befolkningsmängden, visar THL:s karta över incidensen i de olika kommunerna.

Enligt de siffror som Institutet för hälsa och välfärd uppdaterade i går är incidensen i Larsmo 1 083 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Larsmo är en liten kommun med drygt 5 500 invånare – de senaste två veckorna har 60 smittfall konstaterats.

Genomsnittsincidensen i hela landet är 127,5.

Vaccinationstäckningen i Larsmo är lägre än i övriga Finland. 79,9 procent av Larsmobor över 12 år har fått en dos och 63,2 procent två doser. I hela landet är siffran 84,1 respektive 72,3 procent.

Incidensläget är helt annorlunda i de närliggande kommunerna. Jakobstad har en incidens på 267, Pedersöre 170 och Karleby 104.

Läget bättre längre söderut

Ju längre söderut man går längs den österbottniska kusten minskar coronaförekomsten.

I Satakunta sticker Raumo ut med en incidens på närmare 600 fall per 100 000 invånare de senaste två veckorna. Den höga siffran kan delvis förklaras med ett coronakluster på varvet i Raumo, där 200 smittfall konstaterades tidigare i veckan.

För närvarande saknas siffror om coronaförekomsten i Pargas – på Kimitoön ligger siffran kring 75.

Coronafallen har på senare tid varit på uppgång i Raseborg. Incidensen i Raseborg ligger i dagsläget på 177. I Hangö är läget bättre – under de senaste två veckorna har 62 coronafall uppdagats räknat på 100 000 invånare.

I huvudstadsregionen varierar incidenssiffrorna. Vanda har den högsta incidensen (229) medan Grankulla har lägst (49). Också i Borgå och Sibbo är siffran låg, 43 respektive 69.

Skolkarantäner bekymrar i Österbotten

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt är man bekymrad över de omfattande karantänsbesluten som drabbat skolorna i regionen. Läget börjar bli ohållbart, säger chefsläkare Pia-Maria Sjöström i Jakobstad.

Pedersöres kommunstyrelseordförande Johanna Holmäng (SFP) skriver i ett pressmeddelande att många familjer är i en väldigt svår situation.

– I vissa familjer finns det barn som sedan 1 september varit hela tjugo dagar i karantän, i och med att de försatts i karantän ett par gånger i rad på grund av att någon i deras grupp testat positivt.

Tidningen Läraren uppmärksammade nyligen den höga incidensen i Larsmo. Bildningschefen i Larsmo, Carola Holm-Palonen, sade till tidningen att rektorerna i kommunen har instruerats att inte uppmana eleverna att vaccinera sig.

Artikeln korrigerades klockan 13.10. Ordet "beordrats" ändrades till "instruerats".