Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Meery rf i Ekenäs sträcker ut en hjälpande hand till utsatta flickor i Nairobi

Från 2021
Uppdaterad 11.10.2021 10:31.
Nina Björkman stöper ljus.
Bildtext Nina Björkman hjälper flickor i Nairobi som farit illa.

I en källare i Ekenäs har den lilla föreningen Meery rf sitt tillhåll. De orange väggarna pryds av en hel del konst från den afrikanska kontinenten. Det är här ordförande Nina Björkman styr och ställer.

– Jag var i Kenya år 2011 då min pappa jobbade där. Vi hade en liten “knitting club”, ett tjejgäng som stickade små koltar vi ville skänka till en barnhem. Men det barnhemmet vi blev visade till hade redan allting. Då frågade jag om det fanns någon som behövde vår hjälp ännu mera. Det fanns det, berättar Björkman.

Nina Björkman togs till ett ställe som praktiskt taget inte var mera än ett ruckel av plåt där sju unga flickor var inhysta. De hade alla blivit sexuellt utnyttjade och därför erbjudits skydd.

– Det blev liksom en lite annan grej än vad jag hade förväntat mig, säger Björkman.

Afrikansk konst
Bildtext Väggarna är på förekommen anledning mycket Afrika inspirerade.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Fotona Björkman har från Mary Faith Children Center visar på en grym verklighet. Våldtagna, gravida barn. En flicka som fått sin hand skållad med hett vatten som straff för någon påhittad förseelse. Men det finns också ljusa och glada bilder.

– Här har vi en tjej som nu är färdig sjukvårdare. Hon har vuxit upp på centret och är nu redo att själv hjälpa till i sitt samhälle, säger Bergman och visar upp ett foto på en ung dam i sjukskötaruniform.

Konst från Kenya.
Bildtext En glad hälsning från skyddscentret i Nairobi.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Nu har de ett egnahemshus med dörrar, fönster och en inhägnad gård med en vakt vid porten.

― Nina Björkman, ordförande för Meery rf.

Idag har centret vuxit tiofalt från vad det var för tio år sedan. Nu vistas sjuttio flickor där och får gå i skola och känna sig trygga.

– Jag började prata med föreståndaren Mary att rucklet inte är speciellt tryggt för barnen. Så vi kom överens om att om hon hittar ett hus så står vi här i Finland för halva hyran. Nu har de ett egnahemshus med dörrar, fönster och en inhägnad gård med en vakt vid porten.

Handgjord tygkasse med afrikansk motiv
Bildtext Hantverk av olika slag bringar in pengar.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Meery rf får sina inkomster dels från medlemsavgifter och direkta donationer. Men en stor del kommer från olika slags hantverk som föreningen säljer. Nina stöper färggranna ljus i sin källare som sedan säljs på olika tillställningar.

– Nu ska vi till Raseborg Pride och sälja ljus så jag har plockat fram donerade ljusrester i regnbågsfärger. Först putsar jag dem och klipper bort sånt som kan ge missfärgningar. Sen sorterar jag dem och stöper om dem i regnbågsflaggans färger, berättar Bergman.

Färdiga ljus.
Bildtext Donerade ljusrester blir nya ljus.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Förutom regnbågsljus har Nina också ljus med Raseborgs färger och Kenyas färger på sina hyllor. All förtjänst går oavkortat till skyddscentret i Nairobi.

Nina Björkman stöper ljus.
Bildtext Här blir ett nytt ljus till.
Bild: Mathias Gustafsson / YLE

Nina Björkman ser ljust på verksamhetens framtid.

– Vi har ett väldigt gott samarbete och ett bra gäng omkring oss. Jag har förmånen att här i Finland ha en kenyansk väninna, Albina, som hjälper mig. I Kenya finns förutom Mary också Gladys och David som hela tiden förser mig med nyheter därifrån och jag får information om läget. Det jag hoppas på är att vi skulle få flera medlemmar så att inte allting ska hänga på ljustillverkning, säger Nina Björkman

Diskussion om artikeln