Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Queer konst från 1890-talet till i dag – ny utställning öppnar på Galleri Elverket i Ekenäs

Från 2021
Uppdaterad 11.10.2021 08:29.
keramikskulptur som föreställer kvinna.
Bildtext Skulpturer av Emma Helle fyller salarna på Galleri Elverket i Ekenäs.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Kvinnor och kärlek är namnet på en ny utställning på Galleri Elverket i Ekenäs. Tanken är att visa också annat än den manliga homosexuella kärleken.

Det första som möter en på Galleri Elverket är en enorm väggmålning, eller kanske snarare teckning, av bildkonstnär Edith Hammar. En lång rad figurer umgås, rakar håret, slickar en enorm stövel.

Du kan höra hela intervjun med Edith Hammar och med kurator Juha-Heikki Tihinen i ljudklippet.

Kvinnor och kärlek sedan 1890-talet på ny utställning i Ekenäs

15:27

Väggmålningen är egentligen en väggteckning, gjord med tjock tusch.

– Jag utgår mycket från mig själv, från mina egna erfarenheter och mina egna tankar, mina egna begär, och vad jag själv upplever med min kropp när jag tecknar. Baserat på namnet på utställningen har jag tänkt på vad jag tycker är underhållande, behagligt och intimt, berättar Edith Hammar.

Man i vinröd kostym.
Bildtext Kurator Juha-Heikki Tihinen framför väggmålningen som Edith Hammar gjort.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

Kurator Juha-Heikki Tihinen ville lyfta fram kärleken mellan kvinnor när han tog initiativ till utställningen, eftersom den inte syns lika mycket i utställningar som kärleken män emellan.

Tidsperspektivet ger utställningen spänning. Konsten på utställningen går ända till 1890-talet, i form av nytryck av fotografier tagna av Marie Høeg.

Foto på person i knäbyxor.
Bildtext Marie Høeg kom från Norge, men bodde under 1890-talet i Ekenäs. I hennes fotografier på utställningen syns en lek med identiteterna.
Bild: Yle/Christoffer Westerlund

– Vi ser ett spel med identiteter, en lek med könsroller som bevisar att identitet och sexualitet var lika queera på 1890-talet som nu, kommenterar Tihinen fotografierna.

Homosexualitet var olagligt i Finland från 1894 till 1971. Utställningen är en hyllning till avkriminaliseringen 1971.

Tavla som föreställer en ung kvinna som röker.
Bildtext Tove Janssons verk Rökande flicka från år 1940 är en av de konstverk som ställs ut på utställningen Kvinnor och kärlek på Galleri Elverket i Ekenäs.
Bild: ©Tove Jansson

Utställningen Kvinnor och kärlek öppnar på Galleri Elverket den 8 oktober.

Konstnärer vars verk finns med i utställningen är Edith Hammar, Ester Helenius, Emma Helle, Marie Høeg och Tove Jansson.

Tillägg: Artikeln uppdaterades 11.10 med att bilden av verket Rökande flicka av Tove Jansson lades till och Självporträtt med korgstol togs bort.

Diskussion om artikeln